E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12407
Lasīšanai: 5 minūtes

Par bērna drošību atbildīgs pieaugušais

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2017
Ieva

Kā tas ir iespējams, ka “Rīgas satiksmes” un citu mikroautobusu apkalpotāji apgalvo, ka bērns brauc pa brīvu, ja tas neaizņem vietu, kaut gan CSDD un likumdošana skaidri saka, ka katram cilvēkam ir vieta un jāpiesprādzējas. Vienīgā drošā vieta bērnam mikroautobusā ir piesprādzējoties. Turot klēpī, autoavārijas gadījumā ir visnedrošākā un sliktākā vieta, jo ne tikai nepiesprādzējies bērns lido, bet vēl klāt vecāks ar savu svaru. Vai satiksmes pārvadātāji pārkāpj likumu, nemaz nerunājot par pilnīgi absurdiem drošības pārkāpumiem? Vai šajā gadījuma Eiropas Bērnu drošības alianses rekomendācijas nav saistošas?

A
atbild:
12. septembrī, 2017

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norāda: “Iepazīstoties ar sabiedriskā transporta pakalpojumu nozari reglamentējošiem likumiem un Ministru kabineta noteikumiem, konstatēts, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 599 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība” 17. punktā noteikto sabiedriskajam transportlīdzeklim jābūt pielāgotam normatīvajos aktos par transportlīdzekļu izgatavošanu noteiktajām tehniskajām prasībām, lai personām ar funkcionāliem traucējumiem, grūtniecēm un personām ar maziem bērniem (tostarp ar bērnu ratiņiem) atvieglotu iekļūšanu sabiedriskajā transportlīdzeklī un nodrošinātu šo personu pārvadāšanu.

Attiecībā par bērnu pārvadāšanu pilsētas nozīmes maršruta sabiedriskajos transportlīdzekļos Ministru kabineta noteikumu Nr. 599 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība” 79. punktā noteikts, ka pilsētas nozīmes maršruta sabiedriskajā transportlīdzeklī, kurā ir 30 sēdvietu un vairāk, personām ar invaliditāti un pasažieriem ar pirmsskolas vecuma bērniem ir paredzētas sešas attiecīgi apzīmētas sēdvietas.

Vienlaikus, sazinoties ar valsts akciju sabiedrības "Ceļu satiksmes drošības direkcija" Kvalifikācijas daļu par Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 19. nodaļā ”Pasažieru pārvadāšana” noteikto prasību attiecināmību uz sabiedrisko transportu, noskaidrots, ka Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 185. punktā noteiktā prasība par bērnu sēdeklīšu vai paliktņu izmantošanu automobiļos nav attiecināma uz sabiedrisko transportu.”

Savukārt “Rīgas mikroautobusu satiksmes” pārstāve Maija Lazdiņa skaidro: “Ministru kabineta noteikumu Nr. 371 “Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi” 4. punkts nosaka, ka pirmsskolas vecuma bērni bez maksas ir tiesīgi braukt tikai reģionālās nozīmes maršrutos. Līdz ar to izriet, ka attiecībā uz pilsētas nozīmes maršrutiem un pirmsskolas vecuma bērniem papildu braukšanas maksas atvieglojumu nosaka pašvaldība.

Pasažieru kategorijas, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, ir minētas Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 89 “Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā”. Noteikumu 9.1. punkts nosaka, ka braukšanas maksas atvieglojumi neattiecas uz personām, kuras izmanto paaugstināta servisa pārvadājumus (ceļā pavadītā laika būtiska samazināšana, pasažierim nodrošinātas papildu ērtības u. tml.), izņemot 2.4. apakšpunktā noteiktās personas, kurām noteikta I vai II invaliditātes grupa, personas līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti un persona, kas pavada personu, kurai noteikta I invaliditātes grupa, vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti – braukšanas maksas atvieglojums 100% apmērā no biļetes cenas. Līdz ar to RMS minibusos netiek noteikti citi braukšanas maksas atvieglojumi, izņemot 2.4. punktā noteiktos.

Tā kā RMS veic paaugstināta komforta pasažieru pārvadājumus Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, pašvaldība nekompensē uzņēmumam pirmsskolas vecuma bērnu pārvadāšanu. RMS īsteno dažādus korporatīvās sociālās atbildības projektus, tostarp atbalstot ģimenes ar pirmsskolas vecuma bērniem, tādējādi ļaujot pirmsskolas vecuma bērniem minibusos braukt bez maksas – ar nosacījumu, ka netiek aizņemta atsevišķa sēdvieta.

RMS atgādina, ka, izmantojot sabiedrisko transportu Rīgas pilsētā, jāievēro Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 165 “Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu”, tajā skaitā arī 25. punkts, kas nosaka, ka pieaugušai personai, kas brauc kopā ar bērnu, ir pienākums uzraudzīt bērnu, lai tas ievērotu šos saistošos noteikumus, un nodrošināt bērna drošību sabiedriskajā transportlīdzeklī, drošu iekāpšanu tajā un izkāpšanu no tā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas