E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12406
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā izdalīt zemes gabalu no kopīpašuma, ja pārējie tam nepiekrīt?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2017
Inese

Kā notiek zemes gabala izdalīšana no kopīpašuma, ja nav iespējams saņemt pārējo kopīpašnieku piekrišanu? Kopš 2015. gada esam zemes gabala kopīpašnieki saskaņā ar tiesas spriedumu, bet nav noslēgts lietošanas kārtības līgums, jo kopīpašnieki nevar vienoties, nav saņemta pašvaldības atļauja īpašuma sadalīšanai. Zemes gabali ir apbūvēti un norobežoti.

A
atbild:
21. jūlijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Katram kopīpašniekam ir tiesības prasīt kopīpašuma reālo sadali. To arī paredz Civillikuma  1074. pants: Nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu.

Jautājumā tiek norādīts, ka nav saņemta pašvaldības atļauja īpašuma sadalīšanai. Precīzāk gan nav nekas norādīts (kamdēļ šī atļauja nav saņemta). Šāds apstāklis arī būtu jāvērtē, lai atrisinātu domstarpības par īpašuma sadalīšanu, jo gadījumā, ja, piemēram, zemesgabala lielums ir pārāk mazs, lai to sadalītu apbūves gabalos (katram zemesgabalam nepaliek minimālā noteiktā platība), tad arī tiesvedības ceļā tas nebūs iespējams.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas