E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12389
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļu piemērošanu var noskaidrot VID, sniedzot precīzāku informāciju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2017
Tamara Ļvova

Labdien! 1) Vai citas [valsts] fiziska persona (nerezidents), maksājot par pakalpojumu uzņēmumam, kas ir Latvijā reģistrēta juridiskā persona un PVN maksātājs, var nemaksāt PVN nodokli? Kuri normatīvie akti to nosaka? 2) Vai šai fiziskajai personai (nerezidentam) būtu obligāti jāreģistrējas Latvijā kā saimnieciskās darbības veicējam, ja tā ir pasūtītāja būvniecības iepirkumos Latvijas teritorijā? Kuri normatīvie akti to nosaka? Paldies!

A
atbild:
26. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Jautājumā sniegtā informācija par darījumā iesaistītās personas statusu un darījuma ekonomisko būtību nav pietiekama konkrētas atbildes sniegšanai.

Vēršam uzmanību, ka PVN piemērošana katrā konkrētajā situācijā var atšķirties, ņemot vērā apstākļus, kādos darījums tiek veikts, piemēram, darījumā iesaistīto pušu statuss un rezidences valstis, samaksas veikšanas kārtība, preču piegādes kārtība un vieta Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē, izmantotie darījumu apliecinošie attaisnojuma dokumenti, atsevišķi papildu nosacījumi pušu līgumos, speciālu atļauju, licenču u. tml. dokumentu esamība.

Tādējādi, lai VID varētu sniegt konkrētu atbildi uz jautājumu par PVN, nepieciešama papildu informācija par to, kādas valsts (Eiropas Savienības dalībvalsts vai trešās valsts) pārstāvis ir jautājumā minētais nerezidents un vai nerezidents ir savā valstī reģistrēts kā PVN vai līdzīga nodokļa maksātājs, kā arī konkrēti kādus pakalpojumus pasūtītā būvniecības iepirkuma ietvaros Latvijā reģistrēts nodokļa maksātājs sniedz šīs citas valsts nerezidentam. Aicinām konkrētā jautājuma uzdevēju rakstīt VID: konsultanti@vid.gov.lv, detalizēti izklāstot savu situāciju, tas dos mums iespēju sagatavot individuālu atbildi.

Kas attiecas uz jautāto par saimnieciskās darbības reģistrāciju, informējam: ja fiziskā persona (nerezidents) sistemātiski veic Latvijā saimniecisko darbību peļņas gūšanas nolūkā, tad šāds ienākums tam Latvijā ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākums no saimnieciskās darbības. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir ietverts īpašs regulējums attiecībā uz ienākumu, kas tiek gūts no nekustamā īpašuma atsavināšanas. Proti, šis ienākums tiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā kapitāla pieaugums, ja izdevumi, kas saistīti ar šī ienākuma gūšanu, nav atzīti kā saimnieciskās darbības izdevumi. Tādējādi, veicot darbības, kas saistītas ar nekustamo īpašumu iegādi/izveidi un pārdošanu, ienākums netiek traktēts kā saimnieciskās darbības ienākums un reģistrācija kā saimnieciskās darbības veicējam nav obligāta. Taču, lai sniegtu konkrētu atbildi par nodokļu normatīvo aktu piemērošanu, ir nepieciešama informācija, vai fiziskā persona slēdz līgumus savā vārdā vai pārstāv citas personas intereses, kādam mērķim šie būvobjekti tiek celti, kā arī jebkura cita informācija, kas ļautu izprast konkrēto tiesisko situāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas