E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12387
Lasīšanai: 4 minūtes

Pašnodarbinātajam tiesības uz pabalstiem, ja ir veiktas iemaksas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2017
Liene Miķelsone

Labdien! Esmu grūtniecības 6. mēnesī un līdz šim esmu bijusi bezdarbniece – pēdējos 8 mēnešus, bet tagad esmu reģistrēta kā pašnodarbināta floriste un sniedzu ziedu pakalpojumus, bet diemžēl pasūtījumu pagaidām ir maz. Aizgāju no sava darba pirms 8 mēnešiem saistībā ar karjeras maiņu un apņemšanos kļūt par pašnodarbinātu floristi. Grūtniecība nebija plānota, bet nu viss ir noticis citādi. Vēlos zināt, vai man tiks aprēķināti kādi pabalsti, dodoties dekrētā, un vai man būs tiesības saņemt vecāku pabalstu. Kā un no kādiem ienākumiem tiks aprēķināts mans pabalsts?

A
atbild:
21. jūlijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus, tostarp maternitātes pabalstu, saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" piešķir sociāli apdrošinātai personai (darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam), ja tā neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātais, iestājoties noteiktam sociālā riska gadījumam, nevar veikt saimniecisko darbību un zaudē ienākumus.

Galvenais nosacījums, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, ir – vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”, tātad ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B.

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 5. panta piekto daļu pašnodarbinātie ir sociāli apdrošināti, ja faktiski ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Un, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tiek vērtēts, vai pašnodarbinātais faktiski ir veicis valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tajā kalendāra gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (izsniegta darbnespējas lapa B), vai arī iepriekšējā ceturksnī.

Maternitātes pabalsts tiek piešķirts 80% apmērā no sievietes vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Pašnodarbinātajām sievietēm vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Šāds vidējo iemaksu algas noteikšanas periods ir saistīts ar to, ka pašnodarbinātie iemaksas maksā reizi ceturksnī.

Ja būs veiktas VSAOI periodos, kurus ņem vērā, nosakot tiesības uz maternitātes pabalstu, tad sekojoši būs tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Informāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu, kā arī to aprēķinu varat iegūt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem klātienē vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Kas attiecas uz sociālo iemaksu summu, tad 2017.gadā saimnieciskās darbības veicējs kā pašnodarbinātais veic obligātās iemaksas par tiem pārskata ceturkšņa mēnešiem, kuros ienākumi no saimnieciskās darbības ir sasnieguši vismaz 380 eiro. Obligātās sociālās iemaksas veic no summas, kas nav mazāka par 380 eiro mēnesī. Pašnodarbinātās personas obligāto sociālo iemaksu likme šogad ir 31,13%.

Obligātās sociālās iemaksas valsts budžetā jāveic reizi ceturksnī – līdz 2017. gada 18. aprīlim (par 2017. gada 1. ceturksni), 17. jūlijam, 16. oktobrim un 2018. gada 15. janvārim (par 2017. gada 4. ceturksni).

Reizi ceturksnī līdz minētajiem datumiem pašnodarbinātajai personai ir arī jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ziņojums par veiktajām obligātajām iemaksām attiecīgajā ceturksnī. Ziņojuma veidlapa pieejama VID mājaslapas sadaļā “Nodokļi/Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas/Veidlapas un iesniegumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas