E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12375
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ieturējumu apmērs no darba samaksas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2017
Evita

Ja mana alga pēc nodokļu samaksas uz rokas ir 360 eiro, bet pirms nodokļu samaksas 396 eiro, vai tiesu izpildītājs drīkst uz šo summu, kuru saņemu uz rokas, 360 eiro, vērst piedziņu, ja izpildraksts ir par parāda piedziņu no minimālās mēnešalgas ieturēt 50%, vēl saglabājot uz katru apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu 64 eiro līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā(manā apgādībā ir divi nepilngadīgi bērni).

A
atbild:
17. jūlijā, 2017

Ja tiesu izpildītājs piedziņu vērš saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 2. punktu uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, tad ieturējumi ir iespējami.

Šī tiesību norma nosaka sekojošo: No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai, piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 %, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Identiska situācija ir, piemērojot arī šā paša 594. panta otrās daļas 1.punktu: No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai: uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 % apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Pārējos Civilprocesa likuma 594. pantā norādītajos gadījumos piedziņu uz darba samaksu veikt nevarēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas