E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12374
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Ārpakalpojuma grāmatvedim jāapdrošina sava civiltiesiskā atbildība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2017
Inese

Esmu grāmatvede. Strādāju pamatdarbā pēc darba līguma noteikumiem. Vēlos vēl papildus strādāt pēc uzņēmuma līguma, sniedzot grāmatveža pakalpojumus. Vai man jāveic profesionālās darbības apdrošināšana, kaut arī neesmu reģistrēta saimnieciskās darbības veicēja?

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Likumā „Par grāmatvedību” noteikts, ka uzņēmumā grāmatvedības kārtošanu veic grāmatvedības jautājumos kompetenta persona — grāmatvedis vai ārpakalpojumu grāmatvedis, ar ko uzņēmuma vadītājs noslēdzis attiecīgu rakstveida līgumu, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos.

Šā likuma izpratnē:

  • grāmatvedis ir fiziskā persona, kuras kvalifikācija atbilst Ministru kabineta noteiktajai grāmatveža ceturtā vai trešā līmeņa kvalifikācijai un kuras kompetenci apliecina attiecīgs izglītības dokuments (diploms vai apliecība), kā arī tāda fiziskā persona, kuras kompetenci attiecīgajos grāmatvedības jautājumos apliecina pieredze vai atbilstošs sertifikāts un kura veic grāmatveža pienākumus;
  • ārpakalpojumu grāmatvedis ir persona, kura, pamatojoties uz rakstveida līgumu ar uzņēmumu (izņemot darba līgumu), apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus un kura atbilst šā panta trešās daļas 1. punktā grāmatvedim noteiktajām prasībām. (likuma 3. pants).

Tādējādi fiziskā persona, kas, pamatojoties uz uzņēmuma līgumu, apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus, likuma „Par grāmatvedību” izpratnē ir uzskatāma par ārpakalpojuma grāmatvedi.

Likumā „Par grāmatvedību” noteikts, ka ārpakalpojuma grāmatvedim ir pienākums apdrošināt savu civiltiesisko atbildību par profesionālās darbības vai bezdarbības rezultātā nodarītajiem zaudējumiem. Ārpakalpojuma grāmatveža profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas minimālais atbildības limits nedrīkst būt mazāks par 3000 euro (likuma 3.1 pants).

Ņemot vērā, ka persona, kas uz uzņēmuma līguma pamata apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus, likuma „Par grāmatvedību” izpratnē ir uzskatāma par ārpakalpojuma grāmatvedi, tad minētai personai ar 2017. gada 1. jūliju ir pienākums apdrošināt savu civiltiesisko atbildību par profesionālās darbības vai bezdarbības rezultātā nodarītajiem zaudējumiem.  

Pienākums apdrošināt savu civiltiesisko atbildību neattiecas uz grāmatvedi, kas ir darba tiesiskajās attiecībās ar uzņēmumu vai citu ārpakalpojumu grāmatvedi, piemēram, juridisku personu, kas sniedz ārpakalpojuma grāmatvedības pakalpojumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas