E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12370
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Divi ceļa servitūti vienam īpašumam nevar būt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2017
Ilze

Labdien! Lai nokļūtu pie sava īpašuma no valsts nozīmes šosejas, man ir jāšķērso 32 īpašumi pa vēsturiski izveidotu ceļu (puse asfaltēta, puse sliktas kvalitātes grants ceļš). Nevienā no šo īpašumu ZG nav ieraksta, ka šis servitūta ceļš ir nodibināts par labu manam īpašumam (ierakstos ir vai nu atzīme, vai tiesības uz servitūtu - braucamo ceļu bez norādītiem konkrētiem īpašumiem). Vai man jāslēdz līgums un /vai jātiesajas ar katru no šiem 32 īpašniekiem, lai piekļuve manam īpašumam būtu noformēta ZG atbilstoši šā brīža likumdošanai? Ja es to nedaru, vai pastāv risks, ka kāds no īpašniekiem var man liegt piekļuvi, ja savam īpašumam tieku klāt arī no otras puses - pašvaldības ceļa, šķērsojot tikai 3 īpašnieku zemi (pa servitūta ceļu, kas turpinās no valsts nozīmes ceļa līdz pašvaldības ceļam)? Vai ikviens no šiem īpašniekiem, zinot, ka ir pieeja no divām pusēm, var aktualizēt informāciju un dzēst servitūta atzīmes, ja viņu ZG nav norādīts, kuriem īpašumiem par labu servitūts ir nodibināts, un fiziski slēgt pieeju?

A
atbild:
18. jūlijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Izsmeļoša informācija par to, kā likumīgi nodibināms ceļa servitūts un kādas formalitātes saistībā ar to kārtojamas, iegūstama LV portāla rakstā „Ceļa servitūts - mana zeme cita labumam”. No tā izriet, ka zemesgrāmatās ir jābūt norādītam, kurš ir valdošais, kurš – kalpojošais īpašums, un ceļam jābūt dokumentētam zemes ierīcības plānā un teritorijas plānojumā, kā arī reģistrētam Kadastra informācijas sistēmā.

Ja Jūsu īpašumam ir iespējams piekļūt vēl arī pa citu ceļu, Jums kā valdošā īpašuma īpašniekam ir jāizvēlas, kuru no tiem likumīgi izmantot, un tad arī juridiski korekti sakārtot servitūta lietošanas tiesības vai nu ar līgumu, vai (ja vienošanās ar kalpojošo īpašumu īpašniekiem nav iespējama) tiesas ceļā.

Likuma "Par autoceļiem" 6.1 pantā ir noteikts: "Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna."

Ja ir divi ceļa servitūti, tad kalpojošo īpašumu īpašnieki agrāk vai vēlāk var vērsties tiesā ar prasību kādu no servitūtiem izbeigt: no jebkura valdošā īpašuma īpašnieka skatupunkta iznāk, ka Jums ir cits pievedceļš, lai piekļūtu savam īpašumam. Ja norisināsies tiesas process, tiesa izvērtēs, kurš no ceļa servitūtiem ir izmantojams, un pieņems attiecīgu lēmumu. Taču tiesa, izvērtējot visus apstākļus, ņem vērā arī kādu svarīgu, Civillikuma 1159. pantā noteiktu normu – ceļa servitūta izlietotājam ir jāaprobežojas ar vienu noteiktu ceļu, kuru viņš gan pats drīkst izvēlēties, bet pēc iespējas saudzīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas