E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12369
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai mērnieki ir rīkojušies pareizi?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2017
Uldis

Vai mērniecības uzņēmumam izstrādājot un pašvaldībai un Valsts zemes dienestam apstiprinot, ir pilnībā ievēroti MK noteikumi Nr. 1019, ja īpašuma robežu plāna, situācijas plāna un apgrūtinājuma plāna aktualizācijās nav iekļauta īpašumam izstrādātā un spēkā esošā detālplānojuma informācija, kas skar 15 no šī īpašuma vēsturiski atdalītos īpašumus – piebraucamais ceļš, sarkanās līnijas ar inženiertīkliem – dziļurbumu, kanalizācijas un ūdensvadu, elektrības tīkliem? Reāli īpašumā ir ierīkoti tikai elektrotīkli, par piebraucamo ceļu notiek tiesvedības process par ceļa servitūta nodibināšanu. Vai mērnieki ir rīkojušies pareizi, plānos spēkā esošu servitūtu novirzot tikai viena īpašuma robežās (atspoguļojot, ka reāli eksistējoša iebrauktuve ir servitūta ceļa vidū), ja vēsturiski un arī dabā ceļa servitūta ass ir divu īpašumu robeža?

A
atbild:
18. jūlijā, 2017

Ņemot vērā, ka jautājumā nav minēti konkrēti tiesiskie un faktiskie apstākļi, Tieslietu ministrija sniedz vispārīgu atbildi.

Paskaidrojam, ka saskaņā ar tiesiskuma principu (Administratīvā procesa likuma 7. pants) un Valsts pārvaldes iekārtas likuma 10. panta pirmo daļu iestādes rīcībai jāatbilst tiesību normām, tā darbojas normatīvajos aktos noteikto pilnvaru ietvaros un savas pilnvaras var izmantot tikai atbilstoši pilnvarojuma jēgai un mērķim. Tieslietu ministrijas kompetencē nav mērniecības darbu uzraudzība un robežu strīdu izšķiršana, kā arī sertificēto personu profesionālās darbības un sertificēšanas institūcijas darbības izvērtēšana. Ja persona uzskata, ka mērnieks nav izpildījis attiecīgos uzdevumus atbilstoši normatīvajiem aktiem, tai ir tiesības vērsties tiesā savu interešu aizsardzībai, lūdzot izvērtēt attiecīgo lietu.

Paskaidrojam, ka saskaņā ar Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 29. panta pirmo daļu un Zemes ierīcības likuma 4. panta pirmo daļu zemes kadastrālās uzmērīšanas un zemes ierīcības darbus ir tiesīga veikt zemes kadastrālajā uzmērīšanā sertificēta persona (turpmāk – sertificēts mērnieks) atbilstoši Ministru kabineta 2011. gada 27. decembra noteikumiem Nr. 1019 “Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi”.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 1. novembra noteikumu Nr. 1011 „Personu sertificēšanas un sertificēto personu uzraudzības kārtība ģeodēzijā, zemes ierīcībā un zemes kadastrālajā uzmērīšanā” 48. punktu sertificētu personu profesionālās darbības uzraudzību veic sertificēšanas institūcija attiecībā uz tām personām, kurām tā ir izsniegusi sertifikātu, izskatot iesniegumus (sūdzības) par sertificētās personas profesionālo darbību. Savukārt sertificēšanas institūciju uzraudzību veic Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka tīmekļa vietnē ir pieejami SIA „Mācību un konsultāciju centrs ABC” Sertificēšanas biroja (adrese: Blaumaņa iela 5A, 4. stāvs, Rīga, tālr. 20231140) sertificēto mērnieku saraksti, savukārt šajā tīmekļa vietnē ir pieejami Latvijas Mērnieku biedrības Sertifikācijas centra (adrese: Ķīpsalas iela 6B-105, Rīga, mobilais tālr. 27859181) sertificēto mērnieku saraksti. Saskaņā ar SIA “Sertifikācijas centrs” tīmekļa vietnē pieejamo informāciju minētā sertificēšanas institūcija nav izsniegusi nevienu sertifikātu zemes kadastrālās uzmērīšanas un zemes ierīcības darbu veikšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas