E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12353
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā nododama īpašumā zeme viendzīvokļa mājai, kas iegūta par pajām?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2017
Lolita

Kā nododama īpašumā zeme viendzīvokļa mājai lauku apvidū (bez atlīdzības vai par maksu?), kura iegūta īpašumā 1992. gadā par pajām saskaņā ar likumu "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju"? Likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 75. panta trešā daļa nosaka, ka šā panta pirmajā un otrajā daļā minēto dzīvokļu īpašniekiem valsts vai pašvaldības zemes gabalus, kas atrodas republikas pilsētās, kā arī privatizēto viendzīvokļa māju īpašniekiem lauku apvidos esošos valsts vai pašvaldības zemes gabalus, uz kuriem atrodas šīs mājas, nodod privatizācijai par sertifikātiem vai ekvivalentā summā eiro pēc maksātāja izvēles. Kā nosakāma zemes vērtība (tirgus vai privatizācijas, un kas to nosaka), ja zeme tomēr nododama par atlīdzību?

A
atbild:
27. jūlijā, 2017

Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” (turpmāk – Likums) 75. pantā noteikta šā likuma piemērošana attiecībā uz privatizētajiem kooperatīvajiem dzīvokļiem, kā arī par pajām privatizētajiem dzīvokļiem un dzīvojamām mājām.

Attiecīgi Likuma 75. panta pirmā daļa nosaka –  ja dzīvojamā mājā esošie dzīvokļi privatizēti saskaņā ar likumu "Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju" un likumu "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju", privatizācijas komisija nosaka katra dzīvokļa īpašnieka kopīpašuma domājamo daļu un nodod privatizācijai vai nomā uz 99 gadiem zemes gabalu, uz kura dzīvojamā māja uzcelta. 

Savukārt Likuma 75. panta trešajā daļā noteikts, ka šā panta pirmajā un otrajā daļā minēto dzīvokļu īpašniekiem valsts vai pašvaldības zemes gabalus, kas atrodas republikas pilsētās, kā arī privatizēto viendzīvokļa māju īpašniekiem lauku apvidos esošos valsts vai pašvaldības zemes gabalus, uz kuriem atrodas šīs mājas, nodod privatizācijai par sertifikātiem vai ekvivalentā summā eiro pēc maksātāja izvēles.

Līdz ar to, ja viendzīvokļa māja ir privatizēta saskaņā ar likumu "Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju", tad tās īpašniekam lauku apvidos esošo valsts vai pašvaldības zemesgabalu, uz kura atrodas šī māja, nodod privatizācijai par sertifikātiem vai ekvivalentā summā eiro (pēc maksātāja izvēles).

Saskaņā ar Likuma 27. panta pirmo daļu privatizācijas komisija (attiecīgā novada dzīvojamo māju privatizācijas komisija vai valsts akciju sabiedrība “Privatizācijas aģentūra”) nosaka privatizācijas objekta vērtību saskaņā ar Ministru kabineta 1995. gada 7. novembra noteikumiem Nr. 337 “Noteikumi par dzīvojamo māju privatizācijas objektu vērtības noteikšanu”.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka Likuma regulējums attiecas tikai uz viendzīvokļa dzīvojamām mājām, kuras pilnībā izvietotas uz valsts vai pašvaldības zemes.

Ņemot vērā, ka jautājumā nav ietverta detalizēta informācija par faktiskajiem apstākļiem, aicinām lasītāju vērsties ar iesniegumu attiecīgajā pašvaldībā (ja zeme pieder pašvaldībai) vai valsts akciju sabiedrībā “Privatizācijas aģentūra” (ja zeme pieder valstij), kas izvērtēs situāciju un sniegs atbildi par iespējām iegūt īpašumā zemi zem privatizētās viendzīvokļa mājas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas