E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12351
Lasīšanai: 5 minūtes

Vidējās iemaksu algas aprēķins maternitātes un vecāku pabalstiem 2018.g.

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2017
Ieva

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā un saņemu vecāku pabalstu līdz 2018. gada februārim. Gribētu saprast, kā no 2018. gada 1. janvāra tiks aprēķināta vidējā apdrošināšanas iemaksu alga maternitātes un vecāku pabalsta aprēķinam gadījumā, ja piesakās otrs bērns. Cik sapratu, ja bērniem ir mazāk nekā 2 gadu starpība, tad pabalstu apmērs nemainās. Bet gadījumā, ja ir mazliet lielāka nekā 2 gadu starpība un 12 mēnešu periodā, no kura aprēķina iemaksu algu, ietilpst šā brīža bērna kopšanas atvaļinājums, vai tas tiks ņemts vērā vai netiks?

A
atbild:
14. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Labklājības ministrija
Inese Upīte, Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte

Nav mainīta norma (arī priekšdienām), kas nosaka: ja, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā, kāds aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu. 

Pašreizējā situācijā likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” grozījumi no 2018. gada 1. janvāra paredz izmaiņas vidējās iemaksu algas noteikšanā, no kā rēķina vecāku pabalstu. Pēc vecāku iniciatīvas ir konstatēts, ka plānotā jaunā kārtība var nelabvēlīgi ietekmēt vecāku pabalsta saņēmējus. Tāpēc “Labklājības ministrija ir sagatavojusi grozījumus likumā ”Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, paredzot atcelt normu, kas ar 2018. gada 1. janvāri mainītu maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalsta aprēķināšanas kārtību gadījumos, kad iemaksu algas noteikšanas perioda daļā ir bijuši pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma periodi. Minētos grozījumus plānots izsludināt valsts sekretāru sanāksmē š.g. 20.jūlijā”, skaidro Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Inese Upīte. 

Līdz ar to maternitātes un vecāku pabalsts, piesakoties otrajam bērnam, tiks aprēķināts pašreizējā kārtībā, proti:

Maternitātes pabalsts

Ja noteiktajā 12 mēnešu perioda daļā persona būs bērna kopšanas atvaļinājumā un šajā periodā atsākusi arī strādāt, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās no ienākumiem, kuri gūti, atsākot strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Savukārt, ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Vecāku pabalsts

Ja personai, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu līdz viena gada vecumam piešķir lielākajā apmērā, kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas būs noteikts par jaundzimušā bērna kopšanu.

Ja otrs bērns piedzims pēc tam, kad pirmajam bērnam ir jau 2 gadi, tad vecāku pabalstu aprēķina analogi kā maternitātes pabalstu, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, no kura tiek piešķirts vecāku pabalsts.

Pēc detalizētāka skaidrojuma (tieši par Jūsu situāciju) varat vērsties jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas