E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12347
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kad nav jāmaksā nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2017
Aleksandrs

1. Nopirku dzīvokli „A” 2004.gadā (ar reģistrāciju zemes grāmatā un deklarēšanu tajā) 2. Izdeklarējos no dzīvokļa „A” 2011. gadā (deklarēšanas laiks „A” dzīvoklī tātad: 7 gadi), saglabājot dzīvokli „A” savā īpašumā. 3. 2016.gadā nopirku dzīvokli „B” (saglabājot dzīvokli „A” savā īpašumā) 4. 2017.gadā pārdevu dzīvokli „A” ar atsavināšanas procedūru zemes grāmatā. Tātad: dzīvoklis „A” bija manā īpašumā 13 gadus pēc kārtas, sākot ar 2004 gadu. Es tiku deklarēts dzīvoklī „A” pēc kārtas 7 gadus. Viena gada laikā man īpašumā bija divi dzīvokli : „A” un „B” . Jautājums: Vai man ir jāmaksā nekustāma īpašuma 15% kapitāla pieauguma nodoklis no dzīvokļa „A” pārdošanas, ņemot vērā tekstu no likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”? Likuma 9. panta 33. apakšpunkts: ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese). Piezīme: informatīvais materiāls VID tīmekļa vietnē https://www.vid.gov.lv/lv/ienakuma-nodoklis-no-kapitala-pieauguma atšķiras pēc būtības no oriģināla „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” likuma teksta, kas ir publicēts portālā „likumi.lv”.

A
atbild:
17. jūlijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ar nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas tikai tajā gadījumā, ja vienlaicīgi izpildās abi likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 33. punktā noteiktie kritēriji: nekustamais īpašums ir vismaz piecus gadus īpašumā kopš nekustamā īpašuma ierakstīšanas zemesgrāmatā un vismaz 12 mēnešus pēdējo 60 mēnešu laikā ir īpašnieka deklarētā dzīvesvieta. Laika periods, kad nekustamais īpašums bijis fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta (12 mēneši), ir 12 mēneši pēc kārtas pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai.

Ienākums no dzīvokļa “A” atsavināšanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, jo neizpildās viens no nosacījumiem, vismaz 12 mēnešus pēdējo 60 mēnešu laikā ir īpašnieka deklarētā dzīvesvieta.

Attiecībā uz piezīmi informējam, ka informatīvais materiāls VID tīmekļa vietnē https://www.vid.gov.lv/lv/ienakuma-nodoklis-no-kapitala-pieauguma no likuma redakcijas atšķiras tikai redakcionāli, nevis pēc būtības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas