E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12343
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Darba samaksas nodokļu atvieglojumi politiski represētai personai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2017
Diana Sargune

Sakiet, lūdzu, kā tiek rēķināta neto alga cilvēkam, kas strādā uz nepilno likmi (viņam ir cits pamatdarbs) un kurš ir politiski represētais? Kāda viņam ir VSAOI likme, IIN likme? Un no kādas summas tiek rēķināts IIN? Paldies!

A
atbild:
26. jūlijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Politiski represētai personai ir tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumiem. To nosaka MK noteikumi Nr. 138 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem personām ar invaliditāti, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem”. Šo papildu atvieglojumu summa vienā taksācijas gadā ir 1848 eiro.

Nodokļa papildu atvieglojumus grāmatvedis piemēro, pamatojoties uz algas nodokļa grāmatiņā izdarītu ierakstu par nodokļa atvieglojumiem. Jūsu gadījumā tas ir ieraksts par piešķirto politiski represētas personas statusu.

Svarīgi zināt, ka nodokļa papildu atvieglojumus piemēro tajā ienākuma izmaksas vietā, kur ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa.  Tas nozīmē, ka nodokļu atvieglojumi tiek piemēroti pamatdarba vietā, savukārt blakus darbā gūtajiem ienākumiem attiecībā uz IIN atvieglojumi nav paredzēti.

Gadījumā, ja taksācijas gada ietvaros izveidojas IIN pārmaksa, tad persona pārmaksātos nodokļus var atgūt, iesniedzot VID deklarāciju.

VSAOI likmei, ko maksā darbinieks, atvieglojumi politiski represētām personām likumā nav paredzēti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas