E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12339
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai jāuztur vecāki darbspējīgā vecumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2017
Mihails

Civillikuma 188. pants paredz, ka bērniem jāuztur vecāki. Vai šis pienākums ir spēkā attiecībā pret māti, kura vēl nav sasniegusi pensijas vecumu un kurai nav invaliditātes, ja viņa jau ilgstoši nestrādā un negrib to darīt? Vai tad, kad māte sasniegs pensijas vecumu (pensija būs pārāk maza, jo darba stāžs ir ļoti mazs), bērnam viņa uzreiz būs jāuztur? Vai arī viņai tik un tā būs jāpierāda, ka viņas veselība neļauj strādāt?

A
atbild:
14. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Uz Jūsu jautājumu nevar viennozīmīgi atbildēt. Jā, Civillikuma 188. panta pirmā daļa paredz bērnu pienākumu uzturēt vecākus samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus un mantas stāvokli. Taču atšķirībā no absolūta pienākuma vecākiem rūpēties par saviem bērniem uzturēt vecākus nav beznosacījuma pienākums. Civillikuma 188. panta otrā daļa pat paredz iespēju bērnu atbrīvot no pienākuma uzturēt vecākus, ja tiek konstatēts, ka viņi bez dibinātiem iemesliem izvairījušies pildīt savus pienākumus pret bērnu.

Diemžēl kritērijus, kādos gadījumos iestājas bērna pienākums uzturēt vecākus, likumdevējs nav definējis. Tāpat nav noteikts konkrēts apmērs un laika periods, kādā bērnam būtu jāuztur vecāki. Kā norādījis Augstākās tiesas Senāts 2011. gada 27. aprīļa spriedumā Nr. SKC-160/2011, pienākums bērniem apgādāt vecākus nepastāv vienmēr, bet gan rodas tikai vajadzības gadījumā. Ar vajadzības gadījumu jāsaprot vecāku nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem tādu iemeslu dēļ, ka viņi paši objektīvu iemeslu dēļ nespēj sevi nodrošināt un apgādāt. Darbspējīgas personas “nevēlēšanās strādāt” nav uzskatāma par objektīvu iemeslu.

Līdz ar to gadījumā, ja rodas domstarpības par šo jautājumu, tas ir jāizšķir tiesā, kas attiecīgi, izvērtējot konkrētās lietas dalībnieku iesniegtos argumentus un pierādījumus, lems par bērna pienākumu maksāt uzturlīdzekļus mātes uzturam. Sniedzot prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, mātei vajadzība pēc papildu līdzekļiem būs jāpamato, iesniedzot pierādījumus, kas apliecina viņas finansiālo stāvokli un nespēju sevi nodrošināt, piemēram, izziņas, kas apliecina ikmēneša ienākumus un nepieciešamos izdevumus, kā arī apliecinājumu veselības stāvoklim, kas neļauj strādāt algotu darbu.

Vairāk par tiesu praksi lasiet LV portāla skaidrojumā “Vecāki piedzen uzturlīdzekļus no bērniem – ko ņem vērā tiesa?”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas