E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12288
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
6
6

Kas jādara mikrouzņēmuma īpašniecei, lai saņemtu bērna kopšanas pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2017
Anna

Labdien! Esmu mikrouzņēmuma īpašniece, paralēli strādāju algotu darbu SIA. Mikrouzņēmumam šobrīd nav ne darbinieku, ne ienākumu. Līdz ar to nekādi maksājumi budžetā netiek veikti. Vai man VSAA izmaksās bērna kopšanas pabalstu? Vai par aprēķina pamatu tiks ņemta mana bruto alga no SIA? Paldies!

A
atbild:
05. jūlijā, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likumu mikrouzņēmuma īpašnieks ir mikrouzņēmuma darbinieks un līdz ar to ir darba ņēmējs, kā to nosaka likums „Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Pēc jautājumā izklāstītās informācijas saprotams, ka Jūs esat darba ņēmēja divos uzņēmumos - mikrouzņēmumā, kurā darbība nenotiek un kurā arī netiek gūti ienākumi, kā arī uzņēmumā, kas nodokļus maksā vispārējā režīmā un kurā Jūs strādājat un gūstat ienākumus.

Tā kā esat sociāli apdrošināta persona (darba ņēmēja), tad Jums ir tiesības uz maternitātes pabalstu par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu, kā arī vecāku pabalstu, kuru piešķir pēc tam, kad ir beidzies dzemdību atvaļinājums.

Vienlaikus ar vecāku pabalstu piešķir arī bērna kopšanas pabalstu, kura apmērs ir konstanta summa 171 eiro, un šādā apmērā pabalstu izmaksā līdz bērna pusotra gada vecumam.

Tā kā mikrouzņēmums neveic nekādu darbību un Jūs šajā uzņēmumā negūstat ienākumus, tad vidējā apdrošināšanas iemaksu alga maternitātes pabalsta un vecāku pabalsta apmēra noteikšanai tiks aprēķināta no tiem ienākumiem, kurus esat guvusi, strādājot kā algota darbiniece SIA.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Savukārt vecāku pabalsta apmēru aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts.

Piemēram: Maternitātes pabalsts ir piešķirts un izmaksāts līdz 2017. gada 31. decembrim. Tiesības uz vecāku pabalstu ir no 2018. gada 1. janvāra. Vidējā apdrošināšanas iemaksu alga vecāku pabalsta apmēra noteikšanai tika aprēķināta par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2016. gada novembra līdz 2017. gada oktobrim.

Svarīgi zināt, ka likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.6 panta trešā daļa paredz, ka vecāku pabalstu pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, izmaksā 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tas nozīmē, ka vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā Jūs saņemsiet tikai tad, ja abos uzņēmumos (arī savā mikrouzņēmumā) atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tā kā esat mikrouzņēmuma īpašniece un, kā jau iepriekš skaidroju, arī darba ņēmēja šajā uzņēmumā, tad Jums pašai jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par bērna kopšanas atvaļinājuma sākuma datumu, kā arī par to, ka esat atsākusi atkal strādāt pēc šī atvaļinājuma.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas