E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12286
Lasīšanai: 5 minūtes

Uzturlīdzekļus var piedzīt no abiem vecākiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2017
Valentīna

Labdien! Vai uzturlīdzekļus ir iespējams piedzīt no abiem vecākiem? Situācija ir tāda, ka visu dzīvi tēvs par mani nav licies ne zinis, bet māte novērsās 16 gadu vecumā (tagad man ir 18). Dzīvoju pie vecmāmiņas un no vecākiem nesaņemu absolūti nekādu finansiālu atbalstu (bet vēl mācos un turpināšu mācīties). P.S. Tēvs nav ierakstīts dzimšanas apliecībā, bet māte ir. Kā vislabāk rīkoties? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. pantā noteiktais pienākums uzturēt savu bērnu attiecas vienlīdz uz māti un tēvu. Līdz ar to uzturlīdzekļus ir iespējams piedzīt no abiem vecākiem, kas ir ierakstīti bērna dzimšanas apliecībā.

Ir divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus no mātes. Pirmā – šobrīd celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu civilprocesuālā kārtībā, otrā – nogaidīt līdz septembrim un vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu, kas ir ievērojami ātrāka un vienkāršāka uzturlīdzekļu piedziņas procedūra administratīvā procesa kārtībā. Šādas tiesības Jums paredz grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas stāsies spēkā 2017. gada 1. septembrī. Proti, ja vecāks nenodrošinās sava bērna uzturam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, sākot ar jauno mācību gadu, tiesības saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus no fonda būs arī pilngadību sasniegušajiem bērniem, kuri turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību (bet ne augstāko izglītību) Latvijā arī pēc pilngadības iestāšanās, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai.

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, Jums pēc 1. septembra ir jāiesniedz fonda administrācijai noteiktas formas iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu. Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami.

Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar Jūsu māti, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda. Ja apstiprināsies informācija, ka turpināt mācīties un mātei nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks uzturlīdzekļu izmaksu (darba trūkums, zemi ienākumi, kredītsaistības, veselības problēmas u. tml. atrunas nav uzskatāms par pamatotu iemeslu). Saskaņā ar jauno regulējumu paskaidrojuma nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma pieņemšanai par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Šādā ceļā iespējams saņemt uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā – 30% no valstī noteiktās minimālās algas. 2017. gadā tie ir 114 eiro mēnesī. Ja uzturlīdzekļi nepieciešami lielākā apmērā vai grasāties studēt augstskolā, tādā gadījumā uzturlīdzekļi tomēr būs jāpiedzen tiesā. Par nepieciešamajiem dokumentiem un prasības iesniegšanu sīkāks izklāsts pieejams e-konsultācijā “Par uzturlīdzekļu piedziņas procesu pilngadīgam bērnam”, kā arī LV portāla skaidrojumā “Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa”.

Savukārt, lai uzturlīdzekļus varētu piedzīt no tēva, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs, proti, ir attiecīgs ieraksts dzimšanas apliecībā. Tāpēc vispirms ir jānosaka paternitāte. Paternitāti var noteikt neatkarīgi no tā, kad dzimis bērns un reģistrēta viņa dzimšana, taču, ja persona to nevēlas atzīt labprātīgi, paternitāti var noteikt tikai tiesā. Atbilstoši Civilprocesa likuma 248. panta otrajai daļai pēc pilngadības sasniegšanas ar prasību tiesā par paternitātes noteikšanu var vērsties pats bērns. Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3.punkts noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas. Ja izšķirsieties par šādu soli, prasības pieteikumu ieteicams sagatavot ar ģimenes tiesībās kompetenta jurista palīdzību, jo labi sagatavots pieteikums var izšķirt, cik ātri un objektīvi tiks izskatīta lieta. Jāņem vērā, ka paternitātes faktu tiesā būs nepieciešams pierādīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas