E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12277
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Dāvinājuma līguma noslēgšana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2017
Jānis Karušs

Labdien! Mans vectēvs vēlas pārrakstīt savu īpašumu man. Īpašums ir meža zeme. Kādas būtu nepieciešamās darbības, kas jāveic, lai šo darbību īstenotu? Kā noprotu, vienkāršākais veids ir dāvinājums.

A
atbild:
06. jūlijā, 2017
Elīna Gulbe
LV portāls

Dāvinājuma līgumu var noformēt gan mājas apstākļos, gan vēršoties pie notāra. Notārs līgumu var sagatavot trīs veidos:

  • kā privātu līgumu;
  • kā privātu līgumu, uz kura apliecināti līdzēju paraksta īstumi (notārs apliecinās, ka tieši tā persona, kura bija pie notāra, parakstīja līgumu);
  • līgumu apliecinot notariālā akta kārtībā (notārs pārbaudīt ne tikai personu identitāti, bet arī noskaidros pušu gribu, izskaidros visus līguma noteikumus, pārbaudīs personu rīcībspēju un pārstāvības tiesības).

Lai zemesgrāmatā varētu nostiprināt apdāvinātās personas īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu, pie notāra abām pusēm ir jāparaksta nostiprinājuma lūgums jaunas tiesības nostiprināšanai.

Samaksa notāram noteikta MK noteikumos Nr. 737 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību". Nekustamā īpašuma dāvinājuma līguma gadījumā atlīdzība ir atkarīga no nekustamā īpašuma novērtējuma.

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem nosaka 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības.

Zemesgrāmatā būs jāsamaksā arī kancelejas nodeva 21,34 eiro apmērā.

Mājaslapā latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Dodoties pie notāra, Jums līdzi ir jāņem personu apliecinoši dokumenti abiem līgumslēdzējiem, nekustamā īpašuma zemesgrāmatu apliecība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas