E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12276
Lasīšanai: 2 minūtes

Īrnieka pienākumus nosaka īres līgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2017
Benita

Labdien! Dzīvoju pašvaldībai piederošā dzīvoklī. Mājai tiks uzlikts jauns jumts, kas nozīmē, ka kredītu, kas ņemts jumtam, maksās mājas iedzīvotāji. Vai man arī ir jamaksā šis kredīts?

A
atbild:
12. jūlijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, dzīvojamās mājas jumta nomaiņas izdevumi būtu jāsedz dzīvokļa īpašniekam. Saskaņā ar likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 11. pantā noteikto dzīvokļa īrniekam ir jāmaksā tikai īres maksa, kurā iekļauti mājas apsaimniekošanas izdevumi (mājas sanitārā kopšana, tehniskā uzturēšana, pārvaldes un apkalpojošā personāla uzturēšana, kā arī normatīvajos aktos noteiktā dzīvojamās mājas nolietojuma (amortizācijas) atskaitījums ēkas atjaunošanai), peļņas daļa un obligātie maksājumi.

Taču V. Peipiņš arī uzsver – šajā gadījumā viss atkarīgs no īres līguma: pašvaldības īres līgumos nereti mēdz iekļaut nosacījumu, ka īrniekam jāsedz, piemēram, ēkas renovācijas vai citi remontu izdevumi, kas pārsniedz tehniskās uzturēšanas ietvarus. Ja īrnieks šādiem nosacījumiem piekritis un īres līgumu parakstījis (ir stājušās spēkā saistību tiesības – Civillikuma 1402. pants), tad par jumta remontu ir jāmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas