E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12247
Lasīšanai: 2 minūtes

Vispirms jākārto mantojuma lieta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2017
Martins

Piecus gadus pēc tēva nāves uzzinu, ka esmu dzīvokļa mantinieks. Dzīvoklis pirkts par pajām, nav zemesgrāmatas un atrodas uz cita cilvēka zemes. Vai šis cilvēks var attiesāt šo īpašumu, ja es nepiekritu viņa pieteikumam un sāku kārtot visus nepieciešamos dokumentus par konkrēto dzīvokli?

A
atbild:
11. augustā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

No Jūsu jautājuma nav saprotams, vai Jūsu rīcībā ir jebkādi dokumenti, kas saistīti ar šī dzīvokļa iegūšanu Jūsu tēva īpašumā, kā arī, vai ar zemes īpašnieku ir uzsākta kāda tiesvedība un kāds ir prasījuma pamats.

Ņemot vērā Jūsu rakstīto, pieņemu, ka tēvs kā dzīvokļu celtniecības kooperatīva biedrs ir nomaksājis pajas par viņam lietošanā nodoto dzīvokli, līdz ar to viņam ir jābūt izsniegtai Īpašuma tiesību uz dzīvokli reģistrācijas pagaidu apliecībai par šo kooperatīvo dzīvokli. Šo apliecību sagatavo celtniecības kooperatīva dzīvokļa īpašumu tiesību pirmreizējai nostiprināšanai zemesgrāmatā atbilstoši likumam “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”. Gadījumā, ja kooperatīvā dzīvokļa īpašnieks apliecības oriģinālu ir nozaudējis, VZD izsniedz šī dokumenta dublikātu. Ja zemesgabals pieder citam īpašniekam, tad parasti DZĪKS valde slēdz ar šo zemes īpašnieku līgumu par zemes nomu, kuras maksa tiek uzrādīta katra īpašnieka rēķinā.

Aprakstītajā situācijā iesaku Jums nevilcināties un vērsties pie zvērināta notāra, jo, vispirmām kārtām, Jums ir jākārto Jūsu tēva mantojuma lieta. Notārs iepazīsies ar Jūsu rīcībā esošajiem dokumentiem un sniegs visu nepieciešamo informāciju, tostarp sagatavos dokumentus mantojuma lietas vešanai un mantojuma lietas ietvaros arī pieprasīs trūkstošos dokumentus no iestādēm. Mājaslapā www.latvijasnotars.lv ir norādīts visu Latvijas notāru saraksts, prakses vietu adreses, kontakttālruņi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas