E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12243
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
8
8

Pilnvaras juridiskais spēks

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2017
Olga

Vai fiziskās personas sagatavotai pilnvarai, kas parakstīta ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu, ir kāds juridisks spēks, vai arī spēkā būs tikai notariāli apliecināta pilnvara?

A
atbild:
28. jūnijā, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Dokumenta juridiskā spēka likuma 4. panta pirmā daļa noteic – lai dokumentam būtu juridisks spēks, tajā jāiekļauj dokumenta autoru nosaukums, dokumenta datums un dokumenta autora paraksts. Tāpat likums noteic (5. panta pirmā daļa), ka dokuments parakstāms pašrocīgi.

Saskaņā ar Elektronisko dokumentu likuma 3. panta otro daļu elektroniskais dokuments uzskatāms par pašrocīgi parakstītu, ja tam ir drošs elektroniskais paraksts.

Izpildot šīs prasības, fiziskās personas izdotai pilnvarai ir nodrošināts juridiskais spēks, vērtējot no dokumentu noformēšanas viedokļa (atbildē nav vērtēts personas tiesībspējas un rīcībspējas aspekts).

Pilnvaru var noformēt arī pie notāra. Šādā gadījumā saskaņā ar Notariāta likuma D sadaļu notārs pārbauda personu identitāti, rīcībspēju un pārstāvības tiesības, kā arī notariālajā aktā fiksē to gribas izteikumus. Tādējādi notariāli apliecinātai pilnvarai ir publiska ticamība un trešās personas var paļauties uz tajā ietverto informāciju un attiecīgi rīkoties.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas