E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12215
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa regulējums attiecas uz ienākuma guvēju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2017
Evija

Labdien! Situācija: manai mammai jau 7 gadus pieder dzīvoklis, kas ir arī viņas vienīgais nekustamais īpašums, es tur kādreiz dzīvoju un biju deklarēta (tagad vairs nē), pirms pusgada pie notāra uztaisījām pilnvaru, kas man dod tiesības šo dzīvokli pārdot. Jautājums ir šāds: vai man būtu jāmaksā nodoklis par pārdoto īpašumu? Īpašniekam šis dzīvoklis pieder vairākus gadus, tas ir viņa vienīgais NĪ, kas atbrīvo no nodokļa par pārdošanu, taču reāli es būtu pārdevēja un nu jau vairs arī neesmu tur deklarēta. Paldies!

A
atbild:
17. jūlijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, kādas darbības un tiesības paredz pilnvarojums. No izklāstītā saprotams, ka nodarbosieties ar pārdošanas formalitātēm. Līdz ar to pienākums maksāt nodokli vai arī atbrīvojums no nodokļa attiecas uz nekustamā īpašuma īpašnieku, ienākuma guvēju, šajā gadījumā Jūsu mammu.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts nodokļa maksātāja pienākums maksāt nodokli (15%) no ienākuma, kas gūts, pārdodot nekustamo īpašumu. Taču vairākos gadījumos nodoklis nav jāmaksā, tostarp:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums.

Pārdodot nekustamo īpašumu, nodokļa piemērošana konkrētā situācijā ir jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka nodokli maksā fiziskās personas, kas taksācijas periodā (kalendārajā gadā) ir guvušas ienākumus Latvijas Republikā un/vai ārvalstīs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas