E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12199
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vienīgā NĪ pārdošanas ienākuma ieguldīšana funkcionāli līdzīgā īpašumā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2017
Jazeps

Vēlos pārdot savu dzīvokli, kas man īpašumā ir bijis no 2000. gada, bet neesmu tur deklarējies, pārdodu, jo vēlos nopirkt zemi mājas būvniecībai. Sakiet, vai šajā gadījumā man ir jāmaksā ienākuma nodoklis no dzīvokļa pārdošanas? Zemes cena ir lielāka par dzīvokļa cenu.

A
atbild:
19. jūnijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Nodokļa likme ir 15%, ar ko apliek starpību starp īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību.

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā. Katram no tiem ir savi nosacījumi:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Likuma norma – atbrīvojums no nodokļa, ja pārdod vienīgo īpašumu (to apliecina ieraksts zemesgrāmatā) un pērk tā vietā citu, – ir pretimnākšana iedzīvotājiem, kuriem ir viens īpašums, un ir domāta situācijām, kad savu vienīgo īpašumu aizstāj ar citu.

Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem kā iepriekšējo. Piemēram, var aizvietot viena dzīvokļa māju ar dzīvokli daudzdzīvokļu mājā un otrādi, atsavināt apbūves zemi, vietā iegādājoties dzīvokli daudzdzīvokļu mājā un otrādi.

Par nekustamā īpašuma aizstāšanu ar funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iespējams pārliecināties pēc Zemesgrāmatas datiem. Savukārt nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma ieguldīšanu funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā apliecina iegādātā nekustamā īpašuma iegādes dokumentos norādītā vērtība.

Tātad ir svarīgi, vai dzīvoklis, ko pārdodat, ir Jūsu vienīgais īpašums. Ja tā ir, tad, visu ienākumu no dzīvokļa pārdošanas ieguldot zemes pirkšanai mājas būvniecībai, 15% nodoklis nebūs jāmaksā.

Nodokļa piemērošana konkrētā situācijā, kas pamatota ar nepieciešamajiem dokumentiem, jānoskaidro VID.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas