E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12192
Lasīšanai: 5 minūtes
3
4
3
4

Kā tiek noteikta paternitāte tiesā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2017
anna

Labdien! Manam vīram taisīs DNS testu un pieprasīs uzturlīdzekļus tiesas ceļā. Vai šos uzturlīdzekļus varēs maksāt no UGF fonda un mans vīrs tos atmaksās fondam, vai obligāti jāmaksā tieši šai sievietei? Negribam, lai mūs kas ar viņu saista. Vēlētos arī uzzināt kārtību soli pa solim, kā notiks šis paternitātes noteikšanas process. Labprātīgi viņš neko neatzīs un nedosies.

A
atbild:
22. jūnijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Saprotams, ka bērna māte ir vērsusies tiesā ar prasību par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu.

Lai pierādītu, ka persona ir bērna tēvs, prasības pieteikumam par paternitātes noteikšanu jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka konkrētā persona ir bērna bioloģiskais tēvs, piemēram, vēstules, citu cilvēku liecības, fotogrāfijas. Civillikuma 157. panta otrā daļa nosaka, ka, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma  249.1panta pirmo daļu tiesa pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja (mātes) vai atbildētāja (tēva), lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Turklāt no ekspertīzes nevar izvairīties, jo tādā gadījumā tiesa pieņem lēmumu par šīs personas piespiedu nogādāšanu tiesu ekspertīzes izdarīšanai (249.1panta otrā daļa).

Tā kā uzturlīdzekļi tiek piedzīti civilprocesuālā kārtībā – tiesā, to izmaksa no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var tikt veikta Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 12. pantā noteiktajā kārtībā, kur noteikts: ja ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu parādniekam ir noteikts pienākums maksāt iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam un iestājies šā likuma 3. panta pirmās daļas 2. punktā minētais gadījums, proti, parādnieks nepilda tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu un no zvērināta tiesu izpildītāja saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu, fonda administrācija, pamatojoties uz iesniedzēja iesniegumu un tam pievienotajiem dokumentiem, izmaksā iesniedzējam uzturlīdzekļus bērna uzturam no fonda līdzekļiem. Tas nozīmē, ka izmaksa no fonda šādā gadījumā tiks uzsākta tikai tad, kad tiks konstatēts, ka spēkā stājies tiesas spriedums netiek izpildīts un ir uzsākta uzturlīdzekļu parāda piedziņa.

Vērts paturēt prātā, ka atbilstoši Civilprocesa likuma 203. panta piektajai daļai spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms tiesas noteiktajā kārtībā. Tāpēc, ja spriedumā noteikts uzturlīdzekļus pārskaitīt uz otra vecāka kontu, tas obligāti ir jādara, pretējā gadījumā veidojas uzturlīdzekļu parāds. Tādā gadījumā bērna mātei ir tiesības vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar iesniegumu vērst uzturlīdzekļu parāda piedziņu uz parādnieka kustamo mantu, nekustamo īpašumu un naudu. Ja izpilde nav iespējama, uzturlīdzekļu izmaksu sāk fonda administrācija.

No situācijas apraksta saprotams, ka bērna izcelsme netiek apšaubīta. Līdz ar to arī nav pamata domāt, ka prasība netiks apmierināta. Līdz ar to bērna tēvam kā atbildētājam būtu jāzina, ka gadījumā, ja tiesa prasību apmierinās, viņam  būs jāapmaksā ar tiesas darbiem saistītie izdevumi, tostarp DNS ekspertīzes izmaksas. Savukārt paternitātes brīvprātīga atzīšana, ierodoties dzimtsarakstu nodaļā, kur jau ir reģistrēta bērna piedzimšana, ir vienkārša un bez maksas. Tāpat jārēķinās, ka uzturlīdzekļu piedziņas lietās uzturlīdzekļi tiek piedzīti no prasības tiesā iesniegšanas dienas. Ja spriedums netiks izpildīts, jārēķinās, ka Civilprocesa likums noteic, ka arī sprieduma izpildes izdevumi jāsedz parādniekam. Tādējādi neatkarīgi no tā, vai parādnieks labprātīgi samaksās parādu piedzinējam nolēmumu izpildes laikā vai nē, parādnieks ir tas, kurš pamatā sedz zvērinātam tiesu izpildītājam radušos sprieduma izpildes izdevumus, tostarp amata atlīdzību. Līdz ar to – jo ilgāk tiek atlikta atbildības uzņemšanās, jo dārgāk tā izmaksās.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas