E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12181
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Par līdzvērtīga dzīvokļa pirkšanu un pārdošanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūnijā, 2017
Laima

Labdien! Vēlos noskaidrot, kādas izmaksas ir, ja savu dzīvokli vēlos mainīt pret īpašumu, kas ir līdzvērtīgā cenā. Piemēram, mans dzīvoklis maksā 35 000 eiro un īpašums, kuru vēlos pirkt, arī 35 000 eiro. Tātad notiktu īpašumu maiņa viens pret vienu. Sakiet, ar kādu procesu un izmaksām man jārēķinās?

A
atbild:
21. jūnijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Lielākās bažas varētu būt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksājumu saistībā ar nekustamā īpašuma pārdošanu. Taču Jūsu gadījumā IIN netiek piemērots. To nosaka likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pants „Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi”: „342) ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā maksātāja vienīgais nekustamais īpašums), ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas (..).”

Ja tomēr iegādātais īpašums būtu ievērojami lētāks par pārdoto, jāņem vērā Valsts ieņēmumu dienesta informācija par IIN maksājumu un deklarācijas par kapitāla pieaugumu iesniegšanu.

Izmaksas gaidāmas arī par nekustamā īpašuma nostiprināšanu zemesgrāmatā. Par tām varat uzzināt Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas mājaslapā: https://www.zemesgramata.lv/saturs/lv/38-12-6.

Par dzīvokļa īpašuma iegādi un ar to saistītajām darbībām sīkāks izklāsts atrodams LV portāla rakstā „Mājokļa iegāde: kas jāzina un jādara, lai izvairītos no riskiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas