E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12133
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Ikgadējā atvaļinājuma izmantošana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2017
Dzintra

Labdien! Esmu skolotāja, atgriezos 04.06.2017. darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Pirms aiziešanas dekrētā 2015. gadā no man pienākošā izmantoju tikai 15 dienas atvaļinājuma. Tagad gribu paņemt atlikušo ar 19.06.2017., bet man grāmatvedībā saka, ka esmu to zaudējusi un nevaru iet atvaļinājumā. Netieku skaidrībā, kā tur ir?

A
atbild:
10. jūlijā, 2017
Laura Studente
LV portālam

Darba likuma  150. panta ceturtā daļa paredz, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

Darba likums (156. pants) ikvienam darbiniekam arī nosaka tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, ko var izņemt visu uzreiz vai pa daļām līdz bērna astoņu gadu vecumam. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Kā LV portālam uz līdzīgu jautājumu norādījusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, Darba likumā paredzētais ikgadējais apmaksātais atvaļinājums (pedagogam – 8 nedēļas gadā saskaņā ar Izglītības likumu), ja to neizmanto, nepazūd. To var izmantot arī pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma. Pēc bērna kopšanas atvaļinājuma atgriežoties darbā, turpmāk individuālais darba gads tiek rēķināts no šī brīža.

Līdz ar to Jums jālūdz darba devējs piešķirt ikgadējo atvaļinājumu par periodu, par kuru tas nav izmantots.

Vairāk lasiet e-konsultācijas atbildē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas