E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12065
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
10
10

Lodžijas iestiklošana – vai vajadzīga visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. maijā, 2017
Irina Vinogradova

Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, kurā man pieder dzīvokļa īpašums. Vēlos iestiklot savu lodžiju. Vai šai darbībai vajadzīga 100% pārējo dzīvokļu īpašnieku piekrišana? Paldies!

A
atbild:
31. maijā, 2017
Rīgas pilsētas būvvalde
Ilze Žūka, sabiedrisko attiecību projektu vadītāja

Dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības kompetenci un lēmumu pieņemšanas kārtību nosaka Dzīvokļa īpašuma likums. Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 2. panta otrās daļas 2. punktam dzīvokļa īpašums kā lietu kopība sastāv no atsevišķā īpašuma un attiecīgās kopīpašuma domājamās daļas.

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka kopīpašumā esošajā daļā cita starpā ietilpst atsevišķas dzīvojamās mājas un tās ārtelpu (galeriju, balkonu, lodžiju, terašu) ārējās norobežojošās konstrukcijas, tostarp sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis.

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta pirmajā daļā noteiktajam ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu, ir tiesīga izlemt dzīvokļu īpašnieku kopība.

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam, ja „par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros Dzīvokļa īpašuma likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība (Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta trešā daļa).

Respektīvi, nepieciešams saņemt 50 + 1% dzīvokļu īpašnieku piekrišanu, taču šis nosacījums attiecas uz dzīvokļu īpašumos sadalītu māju. Gadījumā, ja māja ir sadalīta domājamās daļās, atbilstoši Civillikumam jāsaņem 100% saskaņojums.

Papildu informācija par būvvaldes prasībām tiesiskai lodžiju un balkonu iestiklošanai – šeit.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas