E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12029
Lasīšanai: 3 minūtes
17
17

Bezdarbnieka pabalsta izmaksu atliek, ja darbu pārtrauc pēc paša vēlēšanās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2017
Anatolijs

Gribēju pajautāt par bezdarbnieka pabalstu. Tagad man ir darbs, esmu uz 3 mēnešiem pārbaudes laikā (ir rakstīts darba līgumā). Gribu aiziet no darba pēc DL 47. panta pirmās daļas (par pārbaudes laiku). Gribēju uzzināt, vai es varēšu saņemt bezdarbnieka pabalstu tūlīt, vai man vajadzēs gaidīt 2 mēnešus, lai to saņemtu? Vai labāk aiziet pēc DL 114 .panta (ar darbā devēju ir labas attiecības)? Kopumā man būs vairāk par 12 mēnešiem no 16 mēnešu apdrošināšanas iemaksas (nodokļi ir nomaksāti), darba stāžs vairāk par 9 gadiem. Paldies!

A
atbild:
05. jūnijā, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ilze Paleja, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Bezdarbnieka pabalstu var saņemt, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja par bezdarbnieku kļūst pēc darba attiecību izbeigšanas uz paša uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir no pieprasījuma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas. Pārējos gadījumos pabalstu, ja uz to ir tiesības, piešķir no pieprasījuma iesniegšanas dienas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ilze Paleja papildus paskaidro, ka ziņas par darba tiesisko attiecību pārtraukšanas iemeslu darba devējs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Ja darba devējs ziņojumā VID nav norādījis, ka darba attiecības pārtrauktas pēc pašas personas vēlēšanās vai sakarā ar pārkāpumu, pabalsts tiek piešķirts no iesnieguma iesniegšanas dienas VSAA.

Informāciju par bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanu, izmaksas periodu un apmēru atkarībā no apdrošināšanas stāža varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas