E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12011
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Lauksaimniecības zeme un meliorācija

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2017
Mareks

Vēlētos noskaidrot, kā atrisināt problēmu, kādās instancēs griezties pēc palīdzības, ja manā īpašumā esošā lauksaimniecības zeme, kas ir meliorēta un skar citus īpašumus, ir kā vienota meliorācijas sistēma. Šobrīd tā pilnībā ir nopludināta un nekādi lauksaimniecības darbi, kā arī zemes uzturēšana apsaimniekotas zemes statusā nav iespējama. Problēmas vieta ir atrasta – blakus esošajā īpašumā, vietā, kur iet galvenais kolektors, 30 metrus pirms kolektoru vienotās akas zeme ir noplūdusi un acīmredzami konkrētajā vietā (pēc plāniem, kolektora vietā) no zemes spiežas ārā ūdens 2 cm augstumā. Piedāvāju kaimiņam atrisināt situāciju un sniegt palīdzību. Kaimiņš sadarbību nevēlas, jo viņam neinteresē, kas notiek uz blakus īpašumiem. Cik zināms, zemes īpašniekam ir jāatbild par meliorācijas sistēmu, kas šķērso tā īpašumu, un jāuztur pienācīgā darba stāvoklī, jo īpaši gadījumos, kad šī sistēma ir vienota ar blakus esošajiem īpašumiem. Paldies par atbildi!

A
atbild:
29. maijā, 2017
Zemkopības ministrija
Gints Melkins, Meža departamenta Zemes pārvaldības un meliorācijas nodaļas vecākais referents

Atbilstoši Meliorācijas likuma 3. pantam zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir pienākums ekspluatēt un uzturēt meliorācijas sistēmu atbilstoši attiecīgo normatīvo aktu prasībām. Lai sniegtu detalizētu skaidrojumu par meliorācijas sistēmu, būtu nepieciešams uzzināt, kāds ir meliorācijas sistēmas statuss.

Ja tā ir pašvaldības meliorācijas sistēma, tad atbildīga par sistēmas uzturēšanu ir vietējā pašvaldība. Iespējams, pašvaldībā ir pieņemti pašvaldības saistošie noteikumi, kas paredz soda sankcijas par meliorācijas sistēmu uzturēšanas prasību pārkāpumiem.

Pēc Jūsu sniegtā situācijas apraksta var secināt, ka Jums ar kaimiņu ir koplietošanas meliorācijas sistēma, kas ir nepieciešama zemes ūdens režīma regulēšanai. Uz Jūsu jautājumā aprakstīto situāciju ir attiecināms Civillikuma 1071. pants, kas nosaka, ka uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām.

Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu koplietošanas sistēmā katram kopīpašniekam ir kvalitatīvi līdzīgs tiesiskais stāvoklis pret kopējo lietu, t.i., katrs kopīpašnieks var izlietot īpašumu vienīgi kopīgi ar pārējiem kopīpašniekiem.

Ja kaimiņš labprātīgi neizpilda Jūsu kā aizskartā īpašnieka prasījumu novērst pastāvošu Jūsu īpašuma aizskārumu (applūšanu), ko rada kaimiņa bezdarbība, tad īpašnieks var celt prasību tiesā.

Uzskatām, ka kolektora bojājumu var novērst, konkrēti risinot jautājumu sadarbībā ar kaimiņu, rakstiski viņu brīdinot.

Tā kā Civillikuma normās ir ietverts princips, ka katrs īpašums ir jāpārvalda tā, lai tas neradītu zaudējumus trešajām personām, Jums varētu būt prasījuma tiesības pret kaimiņu atlīdzināt izdevumus, kas radušies saistībā kolektora atjaunošanu. Gadījumā, ja pēc brīdinājuma persona nereaģē, tad Jūs varat prasīt atmaksāt kolektora bojājuma novēršanas izdevumus.

Respektējot kaimiņa zemes īpašuma tiesības, kolektora atjaunošana uz svešas zemes būtu rakstiski saskaņojama, jo zemes īpašnieku savstarpējās kaimiņu attiecībās neviens cits no malas neiejauksies un konfliktus nepalīdzēs atrisināt kā vien pašu sarunas, godaprāts un sadarbības spējas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas