E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12002
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Ja parādsaistību nepietiek, lai pieteiktu maksātnespēju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2017
Skaidrite

Labdien! Kā rīkoties gadījumā, ja parādsaistību kopējais apmērs nepārsniedz 5000 EUR, taču ikmēneša maksājumi nebanku kreditoriem ir iespaidīgi, ņemot vērā sarukušo ienākumu līmeni, un veido 90%. Šajā gadījumā taču nevar uzsākt fiziskas personas maksātnespējas procesu?

A
atbild:
12. jūnijā, 2017
Laura Studente
LV portālam

Jā, Maksātnespējas likums paredz: parādniekam var piemērot fiziskās personas maksātnespējas procesu, ja ir kāda no šādām fiziskās personas maksātnespējas procesa pazīmēm:

1) šai personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un parādsaistības kopā pārsniedz 5000 eiro;

2) sakarā ar pierādāmiem apstākļiem šai personai nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, un parādsaistības kopā pārsniedz 10 000 eiro.

Šajā gadījumā Jums jāmēģina risināt problēma ar nebanku kredītdevēju, vienojoties ar kreditoru (cesijas gadījumā ar jauno kredītdevēju) par to, ka tiek apturēta sodu procentu uzskaite, bet procenti un līgumsods tiek samazināti līdz samērīgam līmenim.

Parādu ārpustiesas piedziņas likuma 8. pants parādniekam uzliek pienākumu sadarboties ar kreditoru un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzēju. Šo likuma normu var izmantot savā labā, piemēram, parādniekam pašam piedāvājot savu maksājuma saistību nokārtošanas kārtību un termiņu. Šis likums ļauj parādniekam pašam piedāvāt savu atmaksas grafiku.

Vairāk lasiet LV portāla rakstā „Parādu ārpustiesas piedziņa – uzmanīgi ar vienošanām, ko paraksta!”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas