E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11998
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Vai jāmaksā apdrošināšanas maksa, ja īres līgumā tas nav noteikts?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2017
Marija

Labdien! Vēlējos noskaidrot, vai īrniekam ir jāsedz mājas apdrošināšanas maksa, ja tā nav atrunāta dzīvojamās telpas īres līgumā?

A
atbild:
19. maijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Arta Snipe, zvērināta advokāte

Ja puses (ēkas vai dzīvokļa īpašnieks, privātpersona, no vienas puses un īrnieks no otras puses) ir rakstveidā vienojušās par konkrētu un līgumā fiksētu īres maksas apmēru un īres līgums neparedz šādu noteikumu, īrniekam papildus īres maksai nav jāsedz dzīvojamās mājas apdrošināšanas maksājumi – šīs izmaksas izīrētājs sedz no saņemtā īres maksājuma, kas ietver īpašnieka peļņu un ēkas (dzīvokļa) apsaimniekošanas izdevumus, kuri savukārt ietver ēkas (dzīvokļa) uzturēšanas izdevumus, ko nosaka likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. panta otrā un trešā daļa. Likumdevējs ēkas (dzīvokļa) apdrošināšanu nav noteicis kā obligātu prasību izīrētājam, tādēļ papildus īres maksai šāds maksājums nav jāmaksā (šī panta piektā daļa).

Citādi ir gadījumos, ja līdzēji īres maksu ir noteikušai nekonkrēti, nosakot, ka īres maksu veido fiksēta peļņa un līgumā nekonkretizēti apsaimniekošanas izdevumi, piemēram, nosakot, ka īrniekam izīrētajam ir jāmaksā tikai apsaimniekošanas izdevumi un visi obligātie maksājumi. Tāpat par konkrētu īres maksas apmēru pusēm nav jāvienojas gadījumos, ja mājokli izīrē valsts vai pašvaldība (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11.1 un 11.2 pants), pildot savas funkcijas.

Savukārt, ja ēka ir denacionalizēta vai dzīvoklis ir privatizēts, saglabājot valdītāja noslēgto īres līgumu ar īrnieku, kas tādējādi kļūst saistošs ēkas vai dzīvokļa īpašniekam, un jauns līgums pēc tam nav noslēgts, apdrošināšanas prēmijas var tikt traktētas kā dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamie izdevumi, secīgi tie var tikt iekļauti īres maksā kā apsaimniekošanas izdevumu sastāvdaļa, ja ir samērīgi.

Līdzīgi nosacījumi ir attiecināmi uz gadījumiem, ja māja vai dzīvoklis pieder valstij vai pašvaldībai.

Gadījumos, ja īres maksa ir noteikta nekonkrēti vai nav noteikta vispār, tā ir jāaprēķina atbilstoši MK noteikumiem nr. 215 “Dzīvojamās telpas īres maksā ietilpstošo apsaimniekošanas izdevumu aprēķināšanas metodika”. Šajos noteikumos apdrošināšanas prēmija ir uzskaitīta kā viens no iespējamiem izīrētāja administratīviem izdevumiem (šo noteikumu pielikuma 4.3 punkts), pieļaujot apdrošināšanas maksu kā vienus no dzīvojamās mājas apsaimniekošanas jeb uzturēšanas izdevumiem, kas iekļaujami īres maksā.

Šādos gadījumos apsaimniekošanas izdevumos iekļautos dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamos izdevumus aprēķina izīrētājs, izmantojot paša sagatavotajā dzīvojamās mājas apsaimniekošanas darbu plānoto izdevumu tāmē kalendāra gadam norādītos posteņus. Ja īrnieks šajā tāmē norādītajam izdevumu postenim vai tā aprēķināšanas metodikai nepiekrīt, strīds par šī izdevuma posteņa pamatotību ir risināms tiesā (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 50. pants).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas