E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11994
Lasīšanai: 3 minūtes
37
37

SIA īpašnieku maiņa

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2017
Spodra Kalniņa

Vēlos precīzāk noskaidrot, kādi dokumenti un kādas darbības jāveic SIA īpašnieku maiņai.

A
atbild:
24. maijā, 2017
Uzņēmumu reģistrs
Nelda Nātra, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Attiecībā uz dalībnieku maiņu sabiedrībā norādām, ka saskaņā ar Komerclikuma 188. panta pirmo daļu dalībniekam ir tiesības brīvi atsavināt sev piederošo daļu, ja vien likumā vai statūtos nav noteikts citādi. Tāpat šā panta trešajā daļā ir noteikts, ka dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks drīkst tikai ar dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu, ja statūtos nav noteikts citādi. Tas nozīmē, ka sabiedrības dalībnieks var pārdot sev piederošās kapitāla daļas trešajai personai bez dalībnieku lēmumā izteiktas piekrišanas. Savukārt dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt sev piederošās kapitāla daļas dalībnieks var tikai ar pārējo dalībnieku piekrišanu. Papildus informējam, ka atbilstoši Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3. punktam sabiedrības dalībnieks var rakstveidā atteikties no savām kapitāla daļām, neprasot pārējo dalībnieku piekrišanu, tādējādi pati sabiedrība iegūst dalībnieka kapitāla daļas.

Savukārt attiecībā uz dokumentu iesniegšanu Uzņēmumu reģistrā informējam, ka Komerclikuma 187. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka daļu un to apmaksas uzskaitei, daļu pārejas atspoguļošanai, kā arī dalībnieku tiesību nodrošināšanai sabiedrība ved dalībnieku reģistru. Ja sabiedrībā notiek izmaiņas dalībnieku sastāvā, tad Uzņēmumu reģistrā ir iesniedzams arī precizēts dalībnieku reģistra nodalījums, kurā tiek norādīts aktuālais dalībnieku sastāvs. Atbilstoši Komerclikuma 187. panta devītajai daļai katru nodalījumu ar savu parakstu apliecina valdes priekšsēdētājs vai valdes pilnvarots valdes loceklis. Valdes priekšsēdētāja vai valdes locekļa paraksts apliecināms notariāli. Turklāt, ja dalībnieks kapitāla daļu atsavina, tad saskaņā ar iepriekš minētā panta desmito daļu ierakstu dalībnieku reģistra nodalījumā ar savu parakstu apliecina arī daļas atsavinātājs un ieguvējs. Daļas atsavinātāja un ieguvēja paraksti apliecināmi notariāli. Lai reģistrētu izmaiņas dalībnieku reģistrā, sabiedrības valde saskaņā ar Komerclikuma 187.1 panta septīto daļu iesniedz Uzņēmumu reģistrā:

• KR18. veidlapu,

• dalībnieku reģistra nodalījumu;

• kvīti, tās kopiju, internetbankas maksājuma izdruku vai informāciju par valsts nodevas apmaksu (ja izmaiņas ir tikai dalībnieku reģistrā, tad valsts nodeva – 18 eiro).

Dokumentu paraugi izmaiņu reģistrēšanai ir pieejami Uzņēmumu reģistra mājaslapā, sadaļā UR reģistri → Komercreģistrs → Izmaiņas dalībnieku reģistrā.

Labs saturs
37
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas