E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11959
Lasīšanai: 2 minūtes
16
16

Ar ko atšķiras dzīvokļa lietojums no valdījuma?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2017
santa

Ar ko atšķiras dzīvokļa lietojums un dzīvokļa valdījums? Vai valdījums var būt bez dzīvokļa lietošanas?

A
atbild:
15. maijā, 2017

Civillikuma 875. pants nosaka, ka valdījums ir tiesībām atbilstoša faktiska vara. Lietas valdījums pastāv, ja lieta atrodas kādas personas pilnīgā varā un šī persona izrāda gribu rīkoties ar lietu  līdzīgi kā īpašnieks. Savukārt, ja persona, kuras faktiskajā varā  atrodas lieta, par īpašnieku atzīst citu, viņa ir atzīstama par faktisko valdītāju jeb turētāju (876. pants). Turētāja piemērs varētu būt īrnieks.

Civillikums 878. pants nosaka, ka viena un tā pati lieta vienā un tajā pašā laikā  nevar atrasties vairāku personu valdījumā tā, ka katra no tām valda visu šo lietu.  Tādēļ, ja vien ar lietojumu jautājuma uzdevējs ir domājis faktisko varu pār lietu tādā nozīmē, ka dzīvoklis tiek izmantots dzīvošanai, nevar būt situācija, ka īpašnieks, kurš, piemēram, ir izīrējis dzīvokli citam, vienlaikus ir arī valdītājs, jo dzīvoklis atrodas īrnieka faktiskajā varā.

Civillikums paredz arī personālservitūtu – lietojuma tiesību, kuras veids ir dzīvokļa tiesība, kas ir lietu tiesība lietot par dzīvokli svešu māju. Tomēr arī šajā gadījumā īpašnieks nebūs valdītājs, ja lieta neatradīsies viņa faktiskajā varā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas