E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11955
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Galvenā parādnieka maksātnespēja neatbrīvo galvinieku no saistībām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2017
Ineta

Biznesa ideja tika īstenota ar ALTUM atbalsta programmu uzņēmējiem. Slēdzot līgumu ar ALTUM, kļuvu kā galvotājs uzņēmuma saistībām. 2012. gadā uzņēmums tika pārdots, es tā arī paliku kā galvotājs. 2013. gadā notika parāda piedziņa, solidāri, no uzņēmuma, un, ja no tā nav iespējams piedziņu veikt, no manis. Tā kā no uzņēmuma nav ko piedzīt, piedziņa vērsta uz mani. Pagājušogad (2016.) uzņēmums tika likvidēts. Vai man, ja uzņēmuma likvidācijas procesa ietvaros notika arī maksātnespējas process, šādā gadījumā vienalga jāturpina izmaksāt ar tiesas lēmumu piedzīto summu? Lasīju, ka galvinieka saistības izbeidzas, beidzoties galvenajam parādam. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
19. maijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Kārlis Zunde, zvērināts advokāts

Uz to, ka galvenajam parādniekam uzsākts vai noslēdzies maksātnespējas process un tas būs par iemeslu, lai banka nevērstos pret galvinieku, nevajadzētu paļauties. Tiesu prakse* norāda uz to, ka pat galvenā parādnieka – fiziskas vai juridiskas personas – maksātnespējas process neizbeidz galvojuma saistību. Tas nozīmē, ka kreditors ir tiesīgs vērsties pret galvinieku un parādu atprasīt.

Civillikumā ir uzskaitīti galvojuma izbeigšanās pamati, taču to starpā nav tāda pamata kā galvenā parādnieka maksātnespējas procesa uzsākšana vai galvenā parādnieka parādsaistību dzēšana maksātnespējas procesa ietvaros. Tātad galvojums šajos gadījumos neizbeidzas, bet paliek spēkā. Tas attaisnojams ar galvojuma mērķi – atbildēt kreditoram par parādu, it sevišķi, ja galvenais parādnieks nonācis finansiālās grūtībās.

Tas, ka galvojums ir atkarīgs no pamata saistības pastāvēšanas, tomēr neattieksies uz maksātnespējas procesa ietvaros dzēstajām saistībām, un galvojums tādā gadījumā kļūst par patstāvīgu saistību.

Papildus iepriekšminētajam, maksātnespējas process var radīt tiesiskas sekas tikai tajā iesaistītajām personām, šajā gadījumā galvenajam parādniekam un kreditoriem, taču neattiecas uz galvinieku. Maksātnespējas procesā nav pieļaujama citu personu, piemēram, galvinieka, saistību dzēšana.

Šādi un līdzīgi jautājumi par galvinieka atbildību, ja galvenajam parādniekam pasludināts vai noslēdzies maksātnespējas process, ir radušies tā iemesla dēļ, ka Civillikuma izveidošanas laikā iespēja maksātnespējas procesā atbrīvot parādnieku no saistībām nepastāvēja. Tādēļ likuma normas par galvojuma izbeigšanos neietver maksātnespējas gadījumus, taču galvinieka saistība tiek vērtēta kontekstā ar galvojuma mērķi.

Jūsu gadījumā, ja arī pēc galvenā parādnieka likvidācijas objektīvi nespējat samaksāt parādu, kā viens no risinājumiem ir iesniegt fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

*Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departamenta 2017. gada 3. marta spriedums lietā Nr. C33337912 un Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departamenta 2011. gada 27. aprīļa spriedumu lietā Nr. SKC-86/2011.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas