E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11919
Lasīšanai: 5 minūtes

Uzkrājuma nauda jānodod mājas īpašniekam pilnā apmērā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2017
Inese

Labdien! Vēlētos noskaidrot sekojošo: Kopīpašumā domājamās daļas no daudzdzīvokļu mājas uz zemesgabala ar kadastra numuru: 0100 053 0052. Kopskaitā: 5 atsevišķi dzīvokļi, no kuriem 4 atsevišķi dzīvokļa privātīpašumi un viens neprivatizēts dzīvoklis. Šobrīd apsaimniekošanu veic: SIA "Rīgas namu pārvaldnieks", kas patiesībā nekādus apsaimniekošanas darbus neveic, izņemot apsaimniekošanas maksas iekasēšanu un parāda uzskaiti par neprivatizēto dzīvokli, kas šos maksājumus neveic. Plānojam atdalīties no SIA "RNP" un izveidot biedrību. Vēlētos noskaidrot, kas būs šajā situācijā ar izveidojušos apsaimniekošanas parāda summu, jo pēc būtības tā ir kopīpašnieku remontdarbu uzkrājuma summa. Tāpat vēlētos saprast, vai pastāv iespēja no Rīgas domes izpirkt šo neprivatizēto dzīvokli, šajā gadījumā – ar kādu valsts institūciju būtu jākomunicē? Vai to var izpirkt jebkura persona, vai arī visiem ēkas dzīvokļu īpasniekiem pieder pirmpirkuma tiesības? Pateicos par atbildi!

A
atbild:
24. maijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Kā rīkoties, ja dzīvokļu īpašnieku kopība (mājas īpašnieks) nolēmusi mainīt mājas pārvaldnieku, tātad izbeigt līdzšinējās pārvaldīšanas tiesiskās attiecības, var uzzināt Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 12. panta trešajā, ceturtajā un piektajā daļā. Savukārt regulējums par pārvaldīšanas uzdevuma atsaukšanu iekļauts likuma 17.1 pantā.

Sīkāk par parāda un uzkrājuma jautājuma risināšanu pārvaldnieka maiņas gadījumā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

„Ja dzīvokļu īpašnieki nolemj atteikties no līdzšinējā mājas apsaimniekotāja, tad tiek noformēts pieņemšanas–nodošanas akts, kurā fiksētas arī visas parādsaistības. Šajā gadījumā līdzšinējam apsaimniekotājam „Rīgas namu pārvaldniekam” ir uzdevums minētos parādus piedzīt. Tā kā parāds ir par pilsētas pašvaldībai piederošu dzīvokli, tad, iespējams, viņš šo parādu nemaz nekārtos – tās ir viņa tiesības, jo šis parāds ir saistīts tikai ar „Rīgas namu pārvaldnieku”.

Ja parāda summa ir līdzvērtīga rezerves uzkrājumam, tad jāzina, ka uzkrājumam ir divas daļas: plānveida remonta izdevumi, kas ir zināmi un tiek iekļauti rēķinos iedzīvotājiem, un – faktiski samaksātā summa. Tad, piemēram, būs tā, ka pēc plāna rezerves uzkrājumā ir jābūt 3000 eiro, bet faktiski ir iemaksāti 1000, jo atlikusī summa ir pašvaldībai piederošā dzīvokļa parāds. Ja rezerves uzkrājums plānots 3000 eiro apmērā, tad RNP šī summa mājas īpašniekam ir jānodod, jo tā ir dzīvokļu īpašnieku uzkrātā nauda. Tas, ka nauda nav iekasēta, ir apsaimniekotāja bezdarbības vai nolaidības dēļ, un tā ir paša apsaimniekotāja rūpe, kā un vai šo parādu piedzīt no pašvaldības attiecīgās struktūras, vai arī to norakstīt zaudējumos.

Par pašvaldības dzīvokļa izpirkšanu. Neprivatizētu pašvaldības dzīvokli teorētiski var izpirkt par naudu un tikai tad, ja Rīgas pilsētas dome pieņēmusi attiecīgu lēmumu. Taču uzreiz var teikt, ka galvaspilsētas pašvaldības politika nav izpārdot šādus dzīvokļus: dzīvojamā fonda nepietiek un rindā pēc palīdzības mājokļa jautājumu risināšanā ir lielas rindas. Ja arī pašvaldība dzīvokli tomēr pārdotu, tas notiktu izsolē.

Pirmpirkuma tiesības mājas pārējo dzīvokļu īpašnieki var izmantot tad, ja tās ir ierakstītas zemesgrāmatā. Dzīvokļa īpašuma likuma 16. un 17. pantā ir noteikta kārtība, kā var pieņemt lēmumu par dzīvokļa izpirkšanu.”

Kaut arī izredzes izpirkt dzīvokli ir visai niecīgas, tomēr par to varat interesēties Rīgas pilsētas dzīvojamo māju privatizācijas komisijā pa tālruni 67012654, kā arī komisijas mājaslapā www.rdzmpk.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas