E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11914
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Nav tiesību uz pabalstiem, ja aizbildnība pārtraukta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2017
Natalija

Man ir jautājums sakarā ar aizbildniecības lietu. Man 2008. gadā aizbildniecībā bija 2 bērni, par kuriem VSAA maksāja naudu par aizbildniecību. Man aizbildniecību pārtrauca, bet es nesaņēmu lēmumu, ka aizbildniecība ir pārtraukta, un VSAA turpināja man skaitīt vēl 3 mēnešus naudu. VSAA netika paziņots, ka man aizbildniecība ir pārtraukta, man vēl tos 3 mēnešus skaitīja naudu,kuru es izmantoju, bet tagad man to naudu prasa atmaksāt. Es gribētu zināt, vai es tur varu ko nokārtot par labu sev. Tas cilvēks, kas kārtoja visas lietas par aizbildniecību, nepaziņoja VSAA par aizbildniecības pārtraukšanu, ir atlaists no darba, jo izrādījās, ka kļūdas pēc nav VSAA iesniegts papīrs par aizbildniecības pārtraukšanu. Ko es varētu tur darīt, un kur man jāvēršas?

A
atbild:
16. maijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Gatavojot atbildi, bija jādomā par situācijas būtību, proti, kur atradās Jūsu aizbildnībā nodotie bērni, kad Jums aizbildņa pienākumu pildīšanu pārtrauca, un kādos apstākļos un kāpēc tas notika. Par to Jūsu jautājumā diemžēl informācijas nav. Jūs saņēmāt (turpinājāt saņemt) pabalstus un, kā rakstāt, – izmantojāt šo naudu. Bet tā taču bija paredzēta bērniem!

Jūs esat noskaidrojusi un apgalvojat, ka amatpersona nav izpildījusi savus pienākumus. Tad jau acīmredzot zināt arī, ka pienākumi ir arī pabalsta saņēmējam. Lai aizbildnis saņemtu pabalstus, viņš tos pieprasa rakstveida iesniegumā (parakstot to) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai. Tiesību akti nosaka pienākumu pašam pabalsta saņēmējam informēt VSAA, ja nav pamata pabalsta saņemšanai.

Valsts sociālo pabalstu likums pasaka: Ja aizbildnība tiek atcelta, pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu, kā arī atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu izbeidz maksāt ar aizbildnības atcelšanas dienu.

Likuma 19. pantā noteikts, ka pabalsta saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt iestādi, kura izmaksā pabalstu, par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai pabalsta apmēra grozīšanai.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1643 par pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu, kā arī  noteikumi Nr. 1600 par atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu nosaka, ja maksājumu saņēmējam radušies apstākļi, kas varētu būt par pamatu atlīdzības izmaksas pārtraukšanai, viņam ir pienākums triju darbdienu laikā par to paziņot jebkurai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai.

Naudas saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto summu saņēmējs atmaksā labprātīgi vai to ietur no nākamajos mēnešos izmaksājamiem valsts sociālajiem pabalstiem, no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus. Ja saņēmējs nepamatoti saņemto pabalstu summu neatmaksā labprātīgi, naudu piedzen, iesniedzot izpildrīkojumu tiesu izpildītājam administratīvā akta izpildei piespiedu kārtā.

Ja VSAA lēmums neapmierina, Jums ir tiesības to apstrīdēt iesniegumā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktoram.

Ja direktora lēmums neapmierina, to var pārsūdzēt, iesniedzot pieteikumu Administratīvās rajona tiesas attiecīgajā tiesu namā pēc Jūsu dzīvesvietas adreses.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas