E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11894
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Kā atteikties no savas daļas uzņēmumā?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2017
Elīna

Labdien! Ja dalībniekam ir 16% piederošo daļu no uzņēmuma, kāda ir kārtība, kādā šis dalībnieks var atteikties no savas daļas? Vai to ir iespējams izdarīt, neatkarīgi vēršoties Uzņēmumu reģistrā, neinformējot citus uzņēmuma dalībniekus? Vai to ir iespējams izdarīt, ja kāds cits no dalībniekiem risina/iet cauri maksātnespējas procesam?

A
atbild:
10. maijā, 2017
Uzņēmumu reģistrs
Elīna Laganovska, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3. punkts paredz sabiedrības dalībniekam iespēju rakstveidā atteikties no savām daļām. Tādā gadījumā dalībnieka daļas pāriet sabiedrībai. Īpašumu tiesību pāreja ir uzskatāma par atsavināšanu arī gadījumos, kad dalībnieks atsakās no sev piederošajām daļām. Vienlaikus norādāms, ka dalībnieka rakstveida atteikšanās no savām daļām par atlīdzību nav pieļaujama.

Saskaņā ar Komerclikuma 187.1 ceturto daļu dalībnieks iesniedz paziņojumu par izmaiņām dalībnieku reģistrā ierakstāmajās ziņās par viņu. Savukārt saskaņā ar šā panta sesto daļu valdei ir pienākums izdarīt ierakstu dalībnieku reģistrā vai celt motivētus iebildumus pret ieraksta izdarīšanu ne vēlāk kā nākamajā darba dienā pēc tam, kad tā saņēmusi paziņojumu par izmaiņām dalībnieku reģistrā ierakstāmajās ziņās. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja dalībnieks rakstveidā atsakās no savām daļām saskaņā ar Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3. punktu, dalībniekam jāiesniedz paziņojums valdei par savu izstāšanos no sabiedrības. Savukārt valdei ir pienākums ne vēlāk kā nākamajā darba dienā izdarīt ierakstu dalībnieku reģistra nodalījumā par izmaiņām dalībnieku sastāvā. Līdz ar to šādā jautājumā dalībnieku sapulce nav sasaucama.

Ja sabiedrības dalībnieks rakstveidā atsakās no savas daļas, tad Uzņēmumu reģistrā nepieciešams iesniegt aktuālo dalībnieku reģistra nodalījumu. Papildus dalībnieku reģistra nodalījumā jānorāda, ka sabiedrība dalībnieka daļas ir ieguvusi, pamatojies uz Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3.punktu.

 Vienlaikus norādāms, ka dalībnieks, ja viņam nav noteikti likumiskie ierobežojumi daļu atsavināšanai, ir tiesīgs atteikties, dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt sev piederošās kapitāldaļas neatkarīgi no cita sabiedrības dalībnieka likumiskajiem ierobežojumiem vai tiesiskajiem procesiem, kuros persona ir iesaistīta.

Tas, kādi dokumenti jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā, lai iesniegtu pieteikumu par izmaiņām dalībnieku reģistrā, redzams Uzņēmumu reģistra mājaslapā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas