E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11864
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja autoratlīdzības saņēmējs ir darba ņēmējs, sociālās iemaksas var neveikt

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2017
Anda

Vai un kādā apmērā drīkst saņemt autoratlīdzību, nezaudējot pabalstus no VSAA, ja pamata darbvietā izņemta B lapa grūtniecības, dzemdību atvaļinājumam un pēc tam bērna kopšanas atvaļinājuma laikā?

A
atbild:
22. maijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darbnespējas B lapas periodā gūst ienākumus (arī autoratlīdzību), no kuriem maksātas sociālās iemaksas, par šo periodu nav tiesības saņemt maternitātes pabalstu. Savukārt vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no aprēķinātā.

Autoratlīdzības saņēmējam ir tiesības no autoratlīdzības obligātās sociālās iemaksas neveikt, ja viņš vienlaikus ir arī darba ņēmējs pie autoratlīdzības izmaksātāja vai pie kāda cita darba devēja. Tātad šajā gadījumā summai vispār nav ierobežojuma. 

Līdz ar to autoratlīdzības saņēmējam, kurš ir arī darba ņēmējs, ir tiesības izvēlēties:

1)      no autoratlīdzības ienākuma neveikt obligātās iemaksas;

2)      no autoratlīdzības ienākuma veikt obligātās iemaksas atbilstoši pašnodarbinātai personai noteiktajai likmei un kārtībai.

Autoratlīdzības saņēmēja obligāto iemaksu objekts ir brīvi izraudzīti ienākumi no paša radītā autordarba. Brīvi izraudzītā obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs nevar būt mazāks par  380 eiro mēnesī (šogad). Šādu obligāto iemaksu objekta izvēli autoratlīdzības saņēmējs (pašnodarbinātā persona) var izdarīt tikai vienu reizi pārskata ceturksnī.

Jebkurā gadījumā, lai noskaidrotu informāciju, kas var ietekmēt pabalstu izmaksu, Jums jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. VSAA datus par katras personas sociālajām iemaksām saņem no Valsts ieņēmumu dienesta.

Varat informāciju par savu konkrēto situāciju lūgt, rakstot uz VSAA e-pastu: konsultācijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas