E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11826
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Dokumenti uzturlīdzekļu saņemšanai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2017
Agnese

Sveiki! Vēlējos pajautāt, kādi dokumenti man ir nepieciešami, lai es no bērnu tēva varētu pieprasīt alimentus? Kā es šos dokumentus varu iesniegt tiesā?

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

No 2017. gada 1. aprīļa uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā ir iespējams saņemt administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), tam no vecākiem, kura aprūpē atrodas bērns, uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami. Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda.

Fonda administrācijas speciālisti izvērtēs, vai starp pusēm nepastāv strīds par bērna aprūpi un lieta ir piekritīga administratīvā procesa kārtībai. Ja vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks uzturlīdzekļu izmaksu.

Šādā ceļā iespējams saņemt uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā – 25% vai 30% no valstī noteiktās minimālās algas. 2017. gadā tie ir 95 eiro vai 114 eiro mēnesī atkarībā no bērna vecuma. Ar prasību tiesā jāvēršas tikai tādā gadījumā, ja uzturlīdzekļus plānots piedzīt lielākā apmērā par minimālo.

Ja prasīto uzturlīdzekļu kopsumma gadā prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 2100 eiro, prasības veidlapa jau ir noteikta un pieejama Latvijas tiesu e-pakalpojumu portālā manas.tiesas.lv/eTiesas sadaļā “E-veidlapas” (veidlapa – Prasības pieteikums maza apmēra prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu). Veidlapa ir paraugs, kas regulē, kā prasītājam formulējami savi prasījumi.

Šādas prasības pieteikumam jāpievieno bērna dzimšanas apliecība un dokumenti, kuri apliecina, ka bērna uzturam nepieciešami uzturlīdzekļi lielākā apmērā par minimālo. Šim nolūkam noderēs rēķini, maksājumu uzdevumi, čeki par mājokļa uzturēšanu, īri, apģērba, apavu iegādi, medicīnas pakalpojumiem u. tml.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas