E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11802
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Slimības naudai piemēro tādus pašus nodokļus kā darba samaksai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2017
Anna Damberga

Labdien! Esmu otrās grupas invalīde, vēlos uzzināt, vai mans darba devējs pareizi ir izrēķinājis summu, kuru man izmaksāja. Kādus nodokļus var atvilkt no DNL?

A
atbild:
26. aprīlī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devēja pienākums ir apmaksāt slimības lapu A.

Par pirmo slimības dienu darba devējs nemaksā, par otro un trešo slimības dienu jāmaksā ne mazāk kā 75% apmērā no darbinieka vidējās izpeļņas, no ceturtās līdz desmitajai slimības dienai – ne mazāk kā 80% apmērā no darbinieka vidējās izpeļņas. Tas noteikts likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. panta pirmajā daļā.

Atbilstoši Darba likumam slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām, kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā. Tādējādi, aprēķinot slimības naudu, darba devējs tai piemēro visus nodokļus kā darba algai.

Vienlaikus, ja darba devējam Jūs esat devusi piekļuvi EDS sistēmai, kurā ir atzīmēts Jūsu invaliditātes statuss, un darba devējam par to ir informācija, tad atbilstoši MK noteikumu Nr. 138 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumiem personām ar invaliditāti, politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem” 2. punktam personai, kurai noteikta I vai II invaliditātes grupa, ir tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu  gadā 1848 euro apmērā.

Tas nozīmē, ka IIN atvieglojums darba devējam ir jāpiemēro gan darba samaksai, gan aprēķinot slimības naudu par darbnespējas lapu A.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas