E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11799
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Īpašuma plānojuma maiņa, lai būtu zemāks NĪN

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2017
Jānis

Labdien! Es vēlos uzzināt par savām iespējām mainīt plānojumu nekustamajam īpašumam Rīgā, Valmieras ielā. Īpašumā ir telpas apmēram 70 m2 platībā, kas reģistrētas kā darbnīca un ir daļa no kopīpašuma. Turklāt pēc papīriem tās ir arī puspagrabs. Problēma ir tāda, ka saimnieciskā darbība tur nenotiek un tur pat nav normālas apkures, līdz ar to šīs telpas pēdējos gados tikušas izmantotas tikai siltajos gada mēnešos un arī vairāk kā noliktava, bet nodoklis ir jāmaksā 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības, kas ir vairāk nekā 800 eiro (ārpusē ir arī daļa no kopīpašumam piederošās zemes, kas arī netiek izmantota saimnieciskajā darbībā). Uz kādu īpašuma plānojuma maiņu es varu pieteikties, lai nodoklis būtu mazāks(0,2–0,6%)? Paldies!

A
atbild:
21. aprīlī, 2017
Rīgas dome
Ilmārs Ziedonis, Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks

Pieņemot, ka īpašnieks ir fiziska persona un minētā darbnīca ir dzīvokļa īpašums, paskaidrojam, ka Rīgas domes 09.06.2015. saistošie noteikumi Nr. 148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” nosaka, ka samazināto nodokļa likmi 0,2%–0,4%–0,6% pašvaldība piemēro tikai tiem dzīvokļa īpašumiem, kuru telpu grupai lietošanas veids ir dzīvošana, turklāt taksācijas gada 1. janvārī dzīvojamā telpu grupā ir deklarēta vismaz viena persona, kas atbilst saistošajos noteikumos minētajiem kritērijiem – persona, kas ir Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis, citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai persona, kas ir saņēmusi pastāvīgās uzturēšanās atļauju Latvijas Republikā, šo saistošo noteikumu 3.1 punktā noteiktajā kārtībā. 

Pārējiem objektiem tiek piemērotas likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteiktās likmes.

Tādējādi samazinātā nodokļa likme 0,2%–0,4%–0,6% tiek piemērota arī dzīvojamo māju palīgēkām un garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību, garāžu īpašnieku biedrību un fizisko personu garāžām (izņemot smagās tehnikas un lauksaimniecības tehnikas garāžas), ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai (3. panta 1.2 daļa).

Pārējos gadījumos gan piemēro pamatlikmi 1,5% no kadastrālās vērtības.

Telpu grupu lietošanas veidu maina Valsts zemes dienests.

Dzīvojamās telpu grupas noteiktas Ministru kabineta 22.12.2009. noteikumos Nr. 1620 “Noteikumi par būvju klasifikāciju”:

1110 – viena dzīvokļa mājas dzīvojamo telpu grupa;

1121 – divu dzīvokļu mājas dzīvojamo telpu grupa;

1122 – triju vai vairāku dzīvokļu mājas dzīvojamo telpu grupa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 96 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas