E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11786
Lasīšanai: 3 minūtes

Izskatot lietu, tiesa nav trešā persona FPDAL izpratnē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2017
Deniss

Vai tiesa ir uzskatāma par trešo personu Fizisko personu datu aizsardzības likuma izpratnē? Likuma 2. panta 10. punktā noteikts: 10) trešā persona — jebkura fiziskā vai juridiskā persona, izņemot datu subjektu, pārzini, personas datu operatoru un personas, kuras tieši pilnvarojis pārzinis vai personas datu operators. Vai pieteicējs, prasītājs, atbildētājs, cietušais vai apsūdzētais ir tiesīgs iesniegt tiesai personas datus — jebkādu informāciju, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu?

A
atbild:
21. aprīlī, 2017

Personas datu apstrāde ir jāveic saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu (FPDAL). FPDAL 7. pants paredz, ka personas datu apstrāde ir atļauta, ja tās veikšanai pastāv tiesisks pamats – pastāv vismaz viens FPDAL 7. panta nosacījums, piemēram, personas datu apstrādi ir atļauts veikt, ja personas, kuras tiek pakļautas personas datu apstrādei (saskaņā ar FPDAL 2. panta 1. punktu šīs personas ir datu subjekti), tās veikšanai ir piekritušas (FPDAL 7. panta 1. punkts, 2. panta 2. punkts), ja personas datu apstrāde izriet no datu subjekta līgumsaistībām vai, ievērojot datu subjekta lūgumu, datu apstrāde nepieciešama, lai noslēgtu attiecīgu līgumu (FPDAL 7. panta 2. punkts), ja personas datu apstrāde ir nepieciešama likumā noteikta pienākuma izpildei (FPDAL 7. panta 3. punkts) vai ja personas datu apstrāde ir nepieciešama personas vai sabiedrības likumisko interešu ievērošanai (FPDAL 7. panta 5., 6. punkts).

Likuma “Par tiesu varu” 3.nodaļā “Lietu izskatīšanas pamatprincipi” ir noteiktas tiesu tiesības un pienākumi, izskatot lietas. Līdz ar to tiesai pastāv tiesisks pamats apstrādāt (iegūt, glabāt) personas datus (FPDAL 7. panta 3. punkts). Savukārt pieteicējam, prasītājam, atbildētajam, cietušajam vai apsūdzētajam ir tiesības iesniegt citu personu datus, ja šādā veidā iepriekš minētās personas realizētu savas likumiskās intereses. Līdz ar to šādas personas datu apstrādes tiesiskais pamats būtu FPDAL 7. panta 6.punkts.

Tiesa, izskatot lietas, ir uzskatāma par pārzini FPDAL izpratnē, nevis par trešo personu, jo tā pilda likumā “Par tiesu varu” tai uzliktos pienākumus.

Informējam, ka saskaņā ar FPDAL 2. panta 9. punktu pārzinis ir fiziskā vai juridiskā persona, valsts vai pašvaldības institūcija, kura pati vai kopā ar citiem nosaka personas datu apstrādes mērķus un apstrādes līdzekļus, kā arī atbild par personas datu apstrādi saskaņā ar šo likumu. Savukārt saskaņā ar FPDAL 2. panta 10.punktu trešā persona ir jebkura fiziskā vai juridiskā persona, izņemot datu subjektu, pārzini, personas datu operatoru un personas, kuras tieši pilnvarojis pārzinis vai personas datu operators.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas