E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11763
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Atvieglojumu par bērnu piemēro, ja ir ar IIN apliekami ienākumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2017
Mārcis

Sveiki! Kuram no vecākiem ir labāk ņemt bērnus kā apgādājamos, ja mamma pagaidām ir bērna kopšanas atvaļinājumā ar otro bērnu, un kādi ir ieguvumi ar to?

A
atbild:
13. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja jautājums ir par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu, tad tas par bērnu pienākas vienam no vecākiem. Nodokļa atvieglojums par katru bērnu mēnesī ir 175 eiro. Tātad šāda summa katru mēnesi netiek aplikta ar nodokli. Ieguvums – 40,25 eiro mēnesī, par diviem bērniem – divreiz lielāks. Atvieglojumus var piemērot tikai tad, ja ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (23%) apliekami ienākumi. Ja mamma ir bērna kopšanas atvaļinājumā, viņai ar nodokli apliekamu ienākumu nav. Tātad bērni savā algas nodokļa grāmatiņā jāieraksta tētim.

Paziņojums par apgādājamiem ir jāiesniedz elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS). Vienkāršākā piekļuve sistēmai ir caur portālu www.latvija.lv, autorizācijai izmantojot savu internetbanku. Lai nevajadzētu maldīties, atveriet VID sākumlapu, kuras vidū horizontālajā zilajā laukumā ir norāde >Pieslēgties EDS.

Ja kādu iemeslu dēļ nodokļa atvieglojumi par bērniem nav izmantoti iepriekšējā gadā vai trijos gados, jāiesniedz VID deklarācija, lai atgūtu pārmaksāto nodokli. 

Darba devējs iedzīvotāju ienākuma nodokli drīkst pārrēķināt tikai par taksācijas gadu.

Ja rodas kādas neskaidrības, izmantojiet VID piedāvātās saziņas iespējas – pa telefonu vai  elektroniski, vai arī klātienē. Svētku dienās VID klientu centri un informatīvais tālrunis nestrādā, taču EDS darbojas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas