E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11717
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Tiesības uz nodokļa atvieglojumu par bērnu tēvam ir arī tad, ja dzīvo šķirti

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2017
Kristaps Jazbutis

Labdien! Vēlējos pajautāt – izšķīros ar sievu, ir divi bērniņi. Alimentus maksāju labprātīgi, bet ir jautājums, vai man obligāti bērni ir jāņem nost no apgādības, ja bērnu māte nestrādā. Vienkārši sāka draudēt – ja nenoņemšu bērnus no apgādības, būšot “čēpē”. Tāpēc interesē, kā ir pēc likuma.

A
atbild:
05. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. pantā (Atvieglojumi maksātājam) noteiktajam nodokļa atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro vienam no vecākiem. Saskaņā ar Civillikuma 178.1pantu, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās.

Tātad Jūs, bērnu tēvs, varat saņemt nodokļa atvieglojumus par bērniem. Par nodokļa atvieglojuma piemērošanu vecāki savstarpēji vienojas.

Nav saprotams, kuram šajā situācijā būtu interese Jūs pabiedēt, un galvenais – kam būtu labums, ja Jūs izņemtu bērnus kā apgādājamos no algas nodokļa grāmatiņas. Ja bērnu mamma nestrādā, tādā gadījumā šī nodokļa atvieglojumi paliktu vispār neizmantoti.

Minētajā likuma pantā saistībā ar nodokļa atvieglojuma saņēmēju ir formulēti divi gadījumi:

  • Atvieglojumu par tāda nepilngadīga bērna uzturēšanu, par kuru veic uzturlīdzekļu izmaksas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, piemēro tai personai, kurai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus par šo bērnu.
  • Atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam bērna vecākam, kuram, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas