E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11714
Lasīšanai: 2 minūtes
12
12

No cik gadiem ir iespējams reģistrēt komercdarbību?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2017
Ģirts Burmistris

Labdien! Vēlējos uzzināt, no cik gadiem ir iespējams reģistrēt komercdarbību? Vai to ir iespējams izdarīt, ja man ir 16 gadi?

A
atbild:
10. aprīlī, 2017
Uzņēmumu reģistrs
Nelda Nātra, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Civillikuma 1408. pantā noteikts, ka rīcībspējas trūkst nepilngadīgajiem, un Civillikuma 219. pantā - ka nepilngadība abu dzimumu personām turpinās tik ilgi, kamēr tās sasniedz astoņpadsmit gadu vecumu.

Līdz pilngadības sasniegšanai personas vārdā rīkojas tās likumiskie aizbildņi, proti, nepilngadīgo vārdā komersantu var dibināt viņu vecāki vai aizbildņi. Tādējādi, ja komersanta dibinātājs ir nepilngadīga persona, viņa vietā parakstīsies vecāki vai aizbildnis. Iesniedzot sabiedrības dibināšanas dokumentus Uzņēmumu reģistrā, ir nepieciešams pievienot dokumentu, kas apliecina personas vecāku vai aizbildņa likumīgās tiesības (piemēram, dzimšanas apliecība).

Vienlaikus norādām, ka Civillikumā ir noteikti arī izņēmuma gadījumi, kuros nepilngadīgai personai ir rīcībspēja. Pamatojoties uz Civillikuma 220. pantu, izņēmuma gadījumos un sevišķi svarīgu iemeslu dēļ, kad nepilngadīgā aizbildņi un tuvākie radinieki apliecina, ka viņš uzvedas nevainojami un spēj patstāvīgi aizsargāt un aizstāvēt savas tiesības un izpildīt savus pienākumus, nepilngadīgo var izsludināt par pilngadīgu arī pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, bet ne agrāk, kamēr viņš sasniedzis pilnus sešpadsmit gadus. Atbilstoši Civillikuma 221. pantam pilngadību pirms termiņa (220. pants) piešķir attiecīgā bāriņtiesa, kuras lēmumu apstiprina tiesa. Par pilngadīgu uzskatāma persona, kas likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma.

Papildus informējam, ka saskaņā ar Komerclikuma 221. panta trešo daļu par sabiedrības valdes locekli var būt rīcībspējīga fiziskā persona.

No iepriekš minētā izriet, ka par komersanta dibinātāju var būt tikai rīcībspējīga persona – pilngadīga persona, tātad no 18 gadu vecuma, vai izņēmuma gadījumos (Civillikuma 220., 221. pants) jau no 16 gadu vecuma.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas