E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11690
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atvaļinājums pēc BKA

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2017
Jana

Ja pirms dekrēta atvaļinājuma tika izmantots darba tiesību 150. pants (4. daļa), t.i., izņemts 4 nedēļu atvaļinājums, atgriežoties darbā pēc pusotra gada, kad ir tiesības saņemt kārtējo apmaksāto atvaļinājumu? Vai atvaļinājums saskaņā ar 150. panta 4. daļu ir "jāatstrādā", atgriežoties darbā (attiecīgi 1 gadu bez atvaļinājuma), vai kopš atgriešanās atvaļinājuma dienas sāks krāties no jauna?

A
atbild:
13. aprīlī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 149. pantu darbiniekam ir tiesības katru gadu izmantot četru nedēļu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas. Atvaļinājums tiek piešķirts darbinieka individuālā darba gada robežās. Darba likums neuzliek par pienākumu darbiniekam nostrādāt, piemēram, sešus mēnešu, lai saņemtu divu nedēļu atvaļinājumu.

Konkrētajā situācijā būtu jānoskaidro, par kādu periodu tika piešķirts iepriekšējais ikgadējais atvaļinājums. Aprēķinot kārtējā ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas periodu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas, jāņem vērā, ka saskaņā ar Darba likuma 152. pantu  grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiks tiek ieskaitīts laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, savukārt bērna kopšanas atvaļinājuma laiks nedod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Darba likuma 150. panta pirmā daļa nosaka, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos. Darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas