E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11686
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Nodokļu režīmi, lai strādātu par auklīti

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2017
Tatjana

Labdien! Strādāju par auklīti, vēlētos reģistrēties un iegūt pašnodarbinātā statusu. Kādi dokumenti nepieciešami?

A
atbild:
06. aprīlī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Fiziskai personai – bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējai –, reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējai, iespējams izvēlēties vienu no šādiem nodokļu maksāšanas režīmiem:

1)   iedzīvotāju ienākuma nodoklis par ienākumiem no saimnieciskās darbības – kā pašnodarbinātai personai (nodokļa likme 23 procenti);

2)   patentmaksa (valsts noteikts vienots fiksēts maksājums patentmaksai vienam kalendāra mēnesim ir 43 eiro, samazinātā patentmaksa sešiem kalendāra mēnešiem ir 9 eiro un samazinātā patentmaksa vienam kalendāra gadam – 17 eiro);

3)   mikrouzņēmumu nodoklis (2017. gadā mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 7000 eiro gadā piemēro 12% nodokļa likmi, savukārt apgrozījumam virs 7000,01 eiro – 15% nodokļa likmi).    

Lai reģistrētu saimniecisko darbību, fiziskai personai jāvēršas personīgi jebkurā Valsts ieņēmumu dienesta klientu apkalpošanas nodaļā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un iesniedzot aizpildītu nodokļu maksātāja (fiziskas personas) reģistrācijas lapu. Minētos dokumentus Valsts ieņēmumu dienestā var iesniegt arī elektroniski, parakstot tos ar drošu elektronisko parakstu vai izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Ja cilvēks plāno strādāt par auklīti, viens no vienkāršākajiem veidiem, kā nomaksāt un administrēt nodokļus, ir patentmaksa. Patentmaksas apmērs Rīgā ir 43 eiro mēnesī. Savukārt pensionāriem patentmaksa ir samazināta – tie ir tikai 17 eiro gadā. Patentmaksa jāsamaksā 10 dienas pirms pakalpojuma sākšanas, turklāt jāmaksā tikai par to periodu, kad pakalpojums tiek sniegts.

Aicinām iepazīties ar VID mājaslapā izveidoto sadaļu “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas