E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11678
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba ilgums pārceltajā darbdienā, kas ir pirmssvētku diena

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. martā, 2017
Laurita

Labdien! Man jautājums par pārcelto darba dienu no 2017.gada 5. maija uz 13.maiju. Cik stundas jāstrādā 13. maijā (noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai)? Internetā lasu skaidrojumu: "Tā kā atbilstoši likuma “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1. pantam maija otrā svētdiena ir noteikta par svētku dienu – Mātes dienu, 2017. gada 13. maijs ir uzskatāms par pirmssvētku dienu. Tas nozīmē, ka darba dienas ilgums šajā dienā ir par vienu stundu īsāks." Bet mēs taču atstrādājam par 5. maiju, kurā darba diena ir 8 stundas? Varbūt varētu konkrētu Darba inspekcijas skaidrojumu. Un arī par to, kā mainīt darba grafiku gadam, ja maijā darba grafikā ir 167 darba dienas (skaitīta saīsināta pirmssvētku diena 3. maijā). Paldies!

A
atbild:
13. aprīlī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ņemot vērā to, ka atbilstoši likuma „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1. pantam maija otrā svētdiena ir noteikta par svētku dienu – Mātes dienu, 13.maijs ir uzskatāms par pirmssvētku dienu, un saskaņā ar Darba likuma 135. pantu  darba dienas ilgums saīsināms par vienu stundu, ja vien darba koplīgumā, darba kārtības noteikumos vai darba līgumā nav noteikts īsāks darba laiks.

Noteikums par darba dienas ilguma saīsināšanu ir attiecināms uz normālā darba laika darbiniekiem. Uz tiem darbiniekiem, kas nodarbināti nepilnu darba laiku, noteikums par darba dienas ilguma saīsināšanu neattiecas. Savukārt darbiniekiem, kam noteikts normālais darba laiks un summētā darba laika organizācija, 2017. gada 13. maijā darbadienu par vismaz vienu stundu var nesamazināt, taču viņu normālais mēneša darba laiks, ņemot vērā pirmssvētku dienu, maijā ir 166 stundas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas