E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11674
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa saistības

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. martā, 2017
IIN DEKLARACIJA

Labdien! Pēc IIN likuma obligāti ir jāiesniedz ienākumu deklarācija gadījumā, ja fiziskai personai taksācijas gadā ir bijis nekustamā īpašuma dāvinājums. Bet kā rīkoties mikrouzņēmuma darbiniekam, kuram nav jāiesniedz deklarācija? Tātad mikrouzņēmuma darbiniekiem nav jādeklarē dāvinājums?

A
atbild:
27. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā gan nav, ka mazā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji būtu privileģēti un atbrīvoti no visiem citiem nodokļu maksātājiem saistošiem pienākumiem. Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs nesniedz iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju attaisnoto izdevumu atgūšanai, jo uz to ir tiesības iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pilnās likmes – 23% – maksātājiem. Tātad mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs iedzīvotāju ienākumu deklarāciju nesniedz tāpēc, ka viņš nodokli ar šādu likmi nemaksā, jo nevar taču būt tā, ka nodokli nemaksā, bet pieprasa no budžeta atmaksāt no tās naudas, ko citi samaksājuši.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts: ar nodokli neapliek dāvanas no fiziskām personām, ar kurām saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Ja dāvinājums pārsniedz 4000 eiro gadā, saņēmējam tas ir jādeklarē, nākamajā gadā iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju, norādot saņemtā dāvinājuma summu kā neapliekamo ienākumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas