E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11663
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kopīpašumā esošās daļas izmaiņas jāatbalsta visiem īpašniekiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2017
Karīna

Labdien! Uz zemes atrodas neliela daudzdzīvokļu māja, kas aizņēm aptuveni 25% no tās platības. Dzīvokļu īpašnieki vēlas pārdod daļu no sev piederošās un funkcionāli liekās brīvās zemes. Nekustamais īpašums ir jaukta statusa kopīpašums (t.s. pašvaldības). Kā var pārdod šādu zemi trešajai personai?

A
atbild:
20. aprīlī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jautājumā ietvertie fakti ir pārāk vispārīgi un neizprotami, lai sniegtu konkrētu un izsmeļošu atbildi. Pieņemot, ka dzīvokļu īpašumi iegūti dzīvojamo māju privatizācijas procesā un mājai piegulošais funkcionālais zemesgabals ir iekļauts katra dzīvokļa īpašumā kā kopīpašuma domājamā daļa, pirmām kārtām ir jāņem vērā Civillikuma (CL) un Dzīvokļa īpašuma likuma regulējums attiecībā uz kopīpašumu.

Atbilstoši Civillikuma 1067. pantam īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts tikai tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantu un 17. pantu kopīpašumā esošās daļas pārgrozīšana (palielināšana vai samazināšana) balsojumā ir jāatbalsta pilnīgi visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Ja balsojums (dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē vai aptaujas veidā) ir pozitīvs un fiksēts attiecīgā protokolā, tad zemes lieko daļu (ja vien to reāli un saskaņā, piemēram, ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem iespējams atdalīt) var pārdot trešajai personai (Civillikuma 1072. pants).

Tā kā nav skaidrs, uz ko attiecināms teikums „Nekustamais īpašums ir jaukta statusa kopīpašums (t.s. pašvaldības)” – uz ēku vai zemi,vai abiem kopā, sīkāk izskaidrot neko nav iespējams.

Šādus darījumus kārtojot, ieteicams izmantot zvērināta advokāta vai cita pieredzējuša speciālista pakalpojumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas