E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11659
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Vai dzīvokļa īpašnieks var atteikt nomainīt stāvvadu?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2017
Inese

Labdien! Piecstāvu dzīvojamā māja, visi stāvvadi nomainīti, izņemot starp 1. un 2. stāvu, jo 1. stāva kaimiņiene nepiekrīt (flīzes bojās). Bet ir bijušas avārijas situācijas, kad netīrais ūdens no augšējiem stāviem sakrājas manā, 2. stāva, vannā un neiet prom, pat tek pāri malām. Kā šādā gadījumā rīkoties, ja ir avārijas situācija (dzīvoklis ir apdrošināts)? Vai kaimiņienes atteikums ir jāfiksē dzīvokļu īpašnieku sapulcē, vai arī jāsaņem no viņas izziņa, ka viņa atsakās mainīt stāvvadu par koplietošanas naudu? Kā lai avārijas situācijas gadījumā vēršos pret kaimiņieni un piedzenu no viņas zaudējumus, kas radušies, telpai applūstot? Paldies!

A
atbild:
23. martā, 2017
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 7. punkts nosaka, ka viens no dzīvokļa īpašnieka pienākumiem ir nodrošināt iespēju dzīvokļu īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu. Tas nozīmē, ka dzīvokļa īpašniekam ir jāatļauj nomainīt ēkas stāvvadu starp stāviem, it īpaši, ja veidojas avārijas situācijas un par to ir nolemts īpašnieku sapulcē.

Ja kaimiņš nepiekrīt šādam risinājumam, dzīvokļa īpašniekiem ir jāgriežas tiesā.

Avārijas situācijā apdrošināšanas ekspertiem būtu jāsecina, kāds ir avārijas iemesls. Kad tas ir noteikts, jāvēršas regresa prasībā pret vainīgo.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas