E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11656
Lasīšanai: 2 minūtes

Pieprasot atvaļinājumu, darba devējam grūtniecei tas ir jāpiešķir

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2017
Maija Jasēviča

Labdien! Strādāju skolā, un šā gada 4. septembrī plānota bērniņa nākšana pasaulē. Esmu skolotāja un teorētiski varu nostrādāt līdz mācību gada beigām. Taču vienā no vecāku portāliem sastapos ar ziņu, ka grūtniecēm atvaļinājums jāizņem pirms dekrēta atvaļinājuma. Kāds risinājums ir labāks man? Baidos zaudēt atvaļinājuma naudu, ja atvaļinājumu ņemu pēc dekrēta. Vasarā plānoju remontu un naudu vēlos par atvaļinājumu saņemt vasaras sākumā. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
24. martā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. panta ceturtā daļa skaidri nosaka ikgadējā atvaļinājuma saņemšanas kārtību un apmēru grūtniecei: sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

Tātad ikgadējo atvaļinājumu Jūs varat izmantot gan pirms došanās dekrēta atvaļinājumā, gan uzreiz pēc dzemdībām, pirms tiek piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums.

Šo atvaļinājumu  un arī atvaļinājuma naudu Jūs nekādi nevarat zaudēt arī situācijā, ja pēc 1,5 gadiem izdomāsiet darba attiecības šajā darba vietā neturpināt. Jūsu personālkartītē būs ieraksts, ka atvaļinājums nav izmantots, un Jums tiks izmaksāta neizmantotā atvaļinājuma kompensācija.

Ja vēlaties doties atvaļinājumā vasaras sākumā, Jums ir jāraksta iesniegums. Darba devējs nav tiesīgs darbiniecei, kas ir grūtniece un lūdz piešķirt atvaļinājumu, to atteikt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas